VPLIV KRIZE

V zastavljalnici zlato, 
rolex in celo hummer

Objavljeno 07. marec 2011 19.38 | Posodobljeno 07. marec 2011 22.00 | Piše: Mihael Korsika

Zlato verižico, ki je v zlatarni vredna 700 evrov, ocenijo na 280 evrov

Za 14-gramsko zlato verižico lahko iztržite do 160 evrov.
LJUBLJANA – Vpliv gospodarske krize, ki iz dneva v dan močneje trka na vrata povprečnega slovenskega gospodinjstva, se pozna tudi v poslovanju zastavljalnic. Ponudba je pri nas sicer razmeroma pestra, vendar je med njimi veliko posojilnic, ki vam v stiski na podlagi plačilne liste ali odrezkov od pokojnine posodijo nekaj evrov. Po oceni lastnika ene izmed redkih zastavljalnic v pravem pomenu besede Antona Murna iz Litije pa je v Sloveniji pravih zastavljalnic v najboljšem primeru pet.

Povečano povpraševanje

Po njegovih besedah je sicer konec lanskega leta opazil povečano povpraševanje za zastavljanje najrazličnejših predmetov, kar bi lahko povezovali z vedno večjo gospodarsko in družbeno krizo, vendar je težava v njihovi mali vrednosti. »Povpraševanje je naraslo konec lanskega leta, vendar predmeti, ki jih ponujajo, niso vredni prav veliko,« pojasnjuje Murn.

Postopek zastavljanja sicer poteka tako, da stranka prinese predmet, vrednost katerega določijo v zastavljalnici. »Pri tem je najpomembnejši račun,« je poudaril Murn. S tem se tudi zavarujejo, da se na njihovih policah ne bi znašla ukradena roba. Tako praviloma brez računa ne vzamejo predmetov v zastavo, razen v izjemnih primerih, ko bi nekdo rad zastavil darilo, ki ga seveda ni dobil z računom. Vendar pa mora drugače dokazati, da je njegov lastnik. Pri določitvi vrednosti predmeta pa si včasih pomagajo tudi s spletnim portalom bolha.

Po sklenjeni pogodbi stranka dobi denar, ki pa ga mora najpozneje v dveh mesecih vrniti, v nasprotnem primeru lahko zastavljeni predmet prodajo. Za mesec dni ležarine mora stranka plačati približno deset odstotkov vrednosti predmeta. Če stranka denarja ne vrne, to ne pomeni bajnega posla za zastavljalnico. Po prodaji predmeta mora namreč razliko med dolgom in prodano vrednostjo vrniti stranki. Če je na primer stranka za prenosni računalnik dolžna 200 evrov, ki jih ne prinese nazaj, zastavljalnica pa potem ta računalnik proda za 500 evrov, morajo stranki vrniti 300 evrov.

Po besedah Murna pa so prav prenosni računalniki in mobilni telefoni na vrhu seznama največkrat zastavljenih predmetov. Visoko na njem je tudi zlatnina: od poročnih prstanov do verižic, vendar zanjo stranke ne dobijo prav veliko denarja. Tako na primer za zlato verižico, ki je težka 14 gramov in je v zlatarni vredna 700 evrov, ocenijo na 280 evrov, stranka pa dobi okoli 160 evrov gotovine. V vitrini imajo več poročnih prstanov, po katere lastniki niso prišli, enega izmed njih prodajajo za pičlih 28 evrov.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Na Fužinah le zlato

Deli s prijatelji