KOALICIJSKI VRH

V začetku tedna nadaljevanje pogajanj s policisti

Objavljeno 13. december 2015 18.53 | Posodobljeno 13. december 2015 18.54 | Piše: STA, M. U.

Predsednik vlade Miro Cerar je zagotovil, da sistemi na področju varnosti v Sloveniji delujejo normalno.

O zaostritvi stavke bo Policijski sindikat Slovenije odločal v petek.

LJUBLJANA – Koalicijski partnerji in ministri državotvornih resorjev so danes potrdili izhodišča vladne pogajalske skupine, ki se bo v začetku tedna sestala z obema policijskima sindikatoma. Ocenili so tudi, da stopnja ogroženosti v Sloveniji ostaja nizka, pozornost pristojnih organov pa je zaradi spremenjenih varnostnih razmer v soseščini bistveno povečana.

Predsednik vlade Miro Cerar je v izjavi novinarjem po srečanju zagotovil, da sistemi na področju varnosti v Sloveniji delujejo normalno. S sredstvi, ki so ta hip na voljo v vojski in policiji, lahko po njegovih besedah obvladujejo tudi zelo zahtevne izzive, kot so migrantski tokovi in zaostrene varnostne razmere. To je po njegovem mnenju dokaz, da lahko vojska in policija tudi v težavnih razmerah delujeta dobro.

Ugotavljajo pa, da so bile v preteklih letih sprejete številne odločitve z negativnimi posledicami, zlasti odločitve, ki so bile nesorazmerje v smislu varčevanja v policiji in vojski ter nekaterih drugih sistemih. Te nesorazmernosti danes po njegovih besedah kažejo svoje posledice, s katerimi se morajo soočiti, zato so posebej na področju zagotavljanja varnosti ter obrambe Slovenije soočeni s posebnimi izzivi. Cerar napoveduje, da bodo nadaljevali medresorsko pripravo srednjeročnih aktivnosti za krepitev varnostnega sistema in varnostne kulture in v ta proces vključevali strokovnjake. Strinja se, da bo treba na področju vojske in policije poskrbeti za boljšo opremo in modernizacijo, zato je vlada po njegovih besedah pri vojski že zaustavila negativni trend upadanja sredstev za obrambo. Izzivi so v prvem koraku zlasti v optimizaciji vojaške strukture, naslednji korak, ki ga bodo morali izvesti že leta 2017, je povečanje sredstev za obrambo in modernizacijo vojske, je dodal Cerar. Policiji pa so, kot je spomnil, dodatna sredstva že namenili v proračunih za prihodnji dve leti.

Pogajalskih izhodišč za pogajanja s policisti, ki stavkajo od 18. novembra letos, predsednik vlade danes ni podrobneje razkrival. Vlada je po njegovih besedah še naprej pripravljena na pogovor.

Deli s prijatelji