PODRAŽITVE?

V veljavi davek na položnice; prvi obračun za april

Objavljeno 25. december 2012 14.54 | Posodobljeno 25. december 2012 14.54 | Piše: A. L., STA

Minister Šušteršič odgovarja, da gre za razmeroma nizko stopnjo davka, zato ne pričakuje, da bo imel večje negativne posledice.

Janez Šušteršič je dejal, da gre za prehodno rešitev.

LJUBLJANA – Z današnjim dnem začenja veljati zakon, ki uvaja obveznost plačevanja davka na finančne storitve. Banke in druge finančne ustanove bodo morale t. i. davek na položnice prvič obračunati za mesec april 2013. V skladu z zakonom o davku na finančne storitve, ki ga je vlada državnemu zboru v sprejem predlagala z namenom zagotovitve dodatnih proračunskih prihodkov, bo treba za nadomestila oziroma provizije, ki jih finančne ustanove prejmejo kot plačilo v zvezi z opravljeno finančno storitvijo, plačevati davek v višini 6,5 odstotka.

Finančni sektor mora več prispevati k reševanju krize

Po novem bodo tako obdavčene vse transakcije v zvezi z depoziti in s tekočimi oziroma transakcijskimi računi, plačili, z nakazili, dolgovi, s čeki in z drugimi plačilnimi instrumenti. Davek bo treba plačati tudi na dajanje posojil, izdajanje jamstev, transakcije v zvezi z gotovino ter storitve zavarovalnih posrednikov in zastopnikov. Ne bo pa ta davek veljal za transakcije na borzi in upravljanje investicijskih skladov.

Finančni minister Janez Šušteršič je davek na finančne transakcije ob sprejemanju v državnem zboru pojasnjeval z besedami, da so se v času finančne krize ne le v Sloveniji, pač pa tudi drugod po svetu pojavile zahteve, da mora finančni sektor več prispevati k reševanju krize in javnofinančnim prihodkom.

Ga bodo preložili na potrošnike?

Čeprav so davčni zavezanci banke in druge ustanove, ki v Sloveniji izvajajo finančne storitve, pa je bilo ob sprejemanju zakona slišati bojazni, da bodo morali novi davek na koncu plačevati potrošniki. Šušteršič odgovarja, da gre za razmeroma nizko stopnjo davka, zato ne pričakuje, da bo imel večje negativne posledice.

Deli s prijatelji