ENAKOST

V Sloveniji razlika v plačah moških in žensk najmanjša v EU

Objavljeno 27. februar 2013 20.20 | Posodobljeno 27. februar 2013 20.20 | Piše: Ma. F., STA

V Sloveniji razlika v plačilu moških in žensk znaša 0,9 odstotka.

V primerjavi s prejšnjimi leti se je povprečna razlika v EU rahlo zmanjšala.

BRUSELJ – Evropska komisija je danes objavila najnovejše podatke o razlikah v plačah med spoloma oziroma povprečnih razlikah med urnim zaslužkom žensk in moških v EU. Povprečna razlika med zaslužkom v vseh državah članicah je leta 2010 znašala 16,2 odstotka. V Sloveniji pa je razlika v plačilu moških in žensk najmanjša v EU in znaša 0,9 odstotka.

V primerjavi s prejšnjimi leti se je povprečna razlika v EU rahlo zmanjšala. Trend zmanjševanja razlike v plačah med spoloma je mogoče razložiti z upadom gospodarske rasti v nekaterih sektorjih, in sicer najbolj v tistih, v katerih prevladujejo moški delavci. To sta na primer gradbeni in strojniški sektor. Ta premik tako ni odraz izboljšav na področju plač in delovnih razmer za ženske.

Komisija v pomoč pri odpravi razlik v plačah izpostavlja vrsto dobrih praks v tistih evropskih podjetjih, ki so to vprašanje začela reševati, na primer s programi za povečanje števila žensk na vodstvenih položajih, s prožnimi delovnimi pogoji za uravnoteženje dela in zasebnega življenja ter projekti za spodbujanje žensk k odločanju za poklicno pot v sektorju informacijske tehnologije.

Komisija je podatek o razliki v zaslužku objavila pred evropskim dnem enakega plačila, ki se ga letos obeležuje ta četrtek. Dan simbolično zaznamuje, koliko dodatnih dni v letu bi morale delati ženske, da bi zaslužile enak znesek kot moški. Trenutno bi morale letno delati 59 dni več, zato je dan enakega plačila letos pristal na 28. februarju. Dan enakega plačila se na evropski ravni tokrat praznuje tretjič.

Deli s prijatelji