FINANCE

»V proračunu je še za dva meseca ali tri denarja«

Objavljeno 28. februar 2013 22.20 | Posodobljeno 28. februar 2013 22.20 | Piše: Mo. S.

Kaj bo prinesla morebitna nova vlada in kaj to pomeni za slovenski politični prostor?

Janez Šušteršič.

LJUBLJANA – Alenka Bratušek je v sredo pozno zvečer prisegla kot prva mandatarka za sestavo vlade v zgodovini Slovenije. Kaj bo prinesla morebitna nova vlada in kaj to pomeni za slovenski politični prostor ter slovensko družbo kot celoto?

Pisatelj Peter Kovačič Peršin se vprašuje, kakšna bo koalicija, ki ne razume temeljnih moralnih postavk. »Desnica bo imela upravičen očitek, da je šlo pri odstavitvi predsednika Janše za ideološko, politično čiščenje. To bodo izrabili za poglabljanje v naše ideološke razprtije. Z odstopom samo enega, ki je odgovoren za korupcijo, nismo dosegli bistvenega, ki je to, da moramo začeti spoštovati moralne standarde, ker brez morale ni demokracije. Demokracija ne dopušča, da si nekdo prisvoji oblast, da se obnaša avtoritarno, ampak zahteva, da smo v demokratičnem vedenju vsi enaki,« je še povedal v studiu nacionalne televizije.

Bratuškova naj se opredeli do Jankovića

Janez Šušteršič, nekdanji finančni minister meni, da bi Bratuškova morala imeti jasno stališče tudi do Zorana Jankovića, vendar ga ni izrazila. Če bo ščitila Jankovića, bo njena kredibilnost hitro padla, meni Peršin.

Dejan Steinbuch, publicist, pravi, da je težava Bratuškove njen odnos do Jankovića in njegove stranke, brez katerih sama ne bi postala poslanka. Meni, da bo morala pokazati svojo osebnost in izvajati svojo politiko, ne Jankovićeve: »Prepričati nas bo morala, da je ona tista, ki odloča.«

Bojan Dobovšek s fakultete za varnostne vede pravi, da bi moral funkcionar, ki ga bremeni poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), sam odstopiti, saj s tem tudi ugibanj, ali ta človek še lahko vpliva na institucije, ni več. Temelj sistemske korupcije pri nas je vplivanje na institucije, pravi. Prvi preizkus, ki nas čaka, bo oblikovanje vlade. »PS v tej vladi ne bi smela imeti notranjega in finančnega ministrstva, neka druga stranka pa ne sme nadzirati tako notranjega kot pravosodnega ministrstva obenem,« dodaja.

image

Janša kot neprijeten sodelavec

Alojz Ihan, zdravnik in esejist pravi, da je bil večini ljudi v parlamentu, pa tudi vladi Janša neprijeten sodelavec: »Poročilo KPK je prišlo kot dobrodošlo poročilo, ob njegovi pomoči pa so se sodelavca, ki ga niso želeli imeti, otresli.« In prišla je Bratuškova, ki se je znašla v dvojni službi, poleg premierke je še nekakšna čuvajka stolčka šefa stranke, ki naj bi se umaknil: »Stvar spodobnosti funkcije predsednika vlade Slovenije je, da reče, da se te službe čuvaja ne gre več, ker ima veliko pomembnejšo službo.«

Sanja Leban Trojar iz študentske svetovalnice meni, da tudi mladi želijo neko večjo spremembo, korak naprej, novo politiko. Bratuškova naj dokaže, da misli resno in pokaže, kar je povedala. 

Steinbuch opozarja, da je skoraj v vsaki stranki poslanec z napol kriminalno zgodbo, kar nam pove, kako nizko smo padli. Moralno-etični pomisleki so zdaj močno pogajalsko orožje v rokah SD in DL: »Če bodo vztrajali pri svojih etičnih kriterijih, ima ta vlada zelo malo možnosti.«

Janez Šušteršič po odstopu ne prejema nobenega nadomestila, ker se mu to ni zdelo korektno, je dejal.

Predčasne volitve kot higienski minimum

Peršin se boji, da je naša politika pripravljena le ljudstvo obremeniti z varčevalnimi ukrepi, sama pa ni pripravljena sodelovati pri tem zategovanju pasu. Če Janković ne bo odstopil, se bo agonija nadaljevala, kriza pa poglabljala, dodaja. Leban Trojarjeva meni, da potrebujemo nekaj več kot odstop, to pa je nekakšen uvid v prihodnost. Predčasne volitve so higienski minimum, ki se mora zgoditi, meni, saj na očitke KPK z nobene strani ni bilo dobrega odgovora. Zavzema se za nekakšno politično čistko, ki bi se zgodila s predčasnimi volitvami.

Steinbuch meni, da je dogajanje po objavi poročila KPK zmanjšalo zaupanje v politiko in dodaja, da se Janša in Janković bojita. Živita v prepričanju, da sta varna, dokler sta na oblasti, ko bosta padla, pa se bosta znašla v zaporu. Vprašuje se, kako politike prisiliti, da bi se obnašali tako, kot bi se morali.

Ihan se strinja, da bi morale biti volitve čim prej. Vlada, ki želi dosegati neke cilje, mora imeti pred seboj dolgoročno perspektivo in tako vlado lahko dobimo le z volitvami, še dodaja. Da bi bile volitve najprimernejša možnost, se strinja tudi Šušteršič, saj bi tako prišlo do zamenjave enega dela politike.

Denarja pa zmanjkuje

V proračunu je še za dva meseca ali tri denarja, pravi Šušteršič, vendar pa meni, da to ni tako velika težava, saj se Slovenija še lahko zadolži.

Deli s prijatelji