Predstavitvena informacija
NENAVADNA ZGODBA

V predalu ležala sedem let, lastnico našel v par urah

Objavljeno 29. januar 2018 14.14 | Posodobljeno 29. januar 2018 14.14 | Piše: Špela Ankele

Izraelec Dan je v Ameriki našel izgubljeno spominsko kartico Slovenke.

Simona Drevenšek na eni od fotografij, ki so bile shranjene na izgubljeni kartici. FOTO: osebni Arhiv

LJUBLJANA – Pred približno sedmimi leti je 24-letni Izraelec Dan Kashani, ki je doma v bližini Tel Aviva, v ameriškem nacionalnem parku Yosemite našel spominsko kartico. Nanjo je kar malce pozabil, nato pa jo je pred tedni vzel v roke. Pobrskal je po vsebini kartice, ki v vsakem digitalnem fotoaparatu hrani fotografije. Ko je na balonih, ki so bili na enem od posnetkov, opazil napis Vse najboljše, je hitro ugotovil, da je na fotografijah dekle iz Slovenije.

Domiseln, kot je, je v izgubljeni kartici videl priložnost, da svetu pokaže svoje oglaševalsko znanje. Sestavil je videoposnetek, postavil spletno stran, se prijavil na platformo IndieGogo, odprl profil na twitterju in se na facebooku pridružil skupinam slovenskih oblikovalcev in fotografov. Že nekaj ur pozneje mu je pisala dama s fotografij – to je naša kolegica Simona Drevenšek, novinarka Delove poslovne priloge Svet kapitala.

»Sredi tega tedna sta me dve prijateljici, in to v petih minutah, opozorili na posnetek, ki so ga objavili na spletni strani Radia 1. Ogledala sem si ga in se še vedno čudila, kajti niti spomnim se ne več, da bi kdaj izgubila kartico s fotografijami,« je pojasnila Simona. Dodala je, da je park Yosemite obiskala leta 2011, ko je bila na študiju inovacijskega novinarstva na Stanfordu.

 

Nista zaljubljena

Naša novinarska kolegica si je torej ogledala videoposnetek, nato pa v Izrael poslala sporočilo, da je kartica morda njena. »O, moj bog! To si res ti,« ji je urno odgovoril Dan Kashani. In tako urno, kot je sredi tedna odgovoril lastnici izgubljene kartice, tako hitro se je dan zatem javil tudi nam. Pojasnil je: »Ko sem pred kratkim znova naletel na najdeno spominsko kartico, sem si rekel, da moram poiskati lastnico. Hotel sem jo presenetiti za njen rojstni dan in ji podariti nov fotoaparat, a žal sem njen rojstni dan že zamudil.« Na vprašanje, zakaj se je sploh lotil iskanja Slovenke, je dejal: »Vsak dan za naročnike pripravljam spletne akcije, tokrat sem jo naredil zase. Zakaj? Ker me je zanimalo, kako učinkovita je moč interneta, in hkrati preprosto zato, ker sem nekomu želel vrniti spomine.«

Simona Drevenšek in Dan Kashani sta bila zaradi izgubljene spominske kartice ta teden nekaj časa v središču zanimanja novinarjev. Ne samo slovenskih, ampak tudi izraelskih. »Naj ob tem povem, da so nekateri novinarji napačno zapisali, da gre za romantično ali ljubezensko zgodbo. To ni res, v Simono nikakor nisem zaljubljen. Rad pa imam internet, in to je tudi eden od razlogov, zakaj sem se lotil iskalne akcije,« je pojasnil Kashani.

Sogovornika smo tudi vprašali, kakšen bo njegov naslednji korak. Bo obiskal Slovenijo? »Delam v oglaševanju in zdaj se trudim, da bi našel sponzorje, ki bi mi pomagali pri tem, da Simoni osebno izročim njeno spominsko kartico. Slike sem ji sicer že poslal po internetu, vendar bi jo kljub temu rad srečal. Kdo ve, morda pa njej omogočimo obisk Izraela,« je za konec še na glas razmišljal Izraelec, ki ni pozabil omeniti niti tega, da bo jutri zvečer zgodba, ki ste jo pravkar prebrali, objavljena tudi v najbolj priljubljeni izraelski televizijski oddaji.

Ker me je zanimalo, kakšna je moč interneta, in da nekomu vrnem spomine. Ker me je zanimalo, kakšna je moč interneta, in da nekomu vrnem spomine.
Deli s prijatelji