TOŽI GA DRŽAVA

V odvzem stanovanja Kanglerju so se vmešale še divje svinje

Objavljeno 21. april 2017 11.02 | Posodobljeno 21. april 2017 11.02 | Piše: Mo. S.

Najprej so mu očitali za slabih 122 tisočakov nezakonito pridobljenega premoženja, zdaj je ta znesek narasel na 256 tisoč evrov.

Franc Kangler

LJUBLJANA – Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je znova sedel na zatožno klop, tokrat v zadevi odvzema premoženja nezakonitega izvora v vrednosti 256 tisoč evrov (sprva je bila ta številka 121.840,07 evra, potem pa je nova finančna preiskava pokazala nov znesek). Pred sodnico ljubljanskega okrožnega sodišča Boženo Novak so vsi vpleteni v spis vložili pripravljalne vloge, dokazne listine in nove navedbe, o čemer se morajo v določenem roku izjasniti.

Specialno državno tožilstvo namreč Kanglerju in njegovi hčerki Maši očita, da sta premoženje pridobila na domnevno nezakonit način, sodišče pa jima je vpletene nepremičnine tudi blokiralo. Medtem ko tožilstvo med drugim govori o dobrih 75 kvadratnih metrov velikem stanovanju na Pohorski ulici v Mariboru (to je v polovici v lasti hčerke Maše), pa nam je Kangler že pred časom pojasnil, da gre za pol stanovanja, uto in eno njivoimage.

Divje svinje

In prav delo na kmetiji in Kanglerjevo pridobivanje dohodkov v zvezi z njim je predmet razširjenega tožbenega zahtevka, ki so ga dopolnili. Specializirano državno tožilstvo je tožbo med drugim dopolnilo s podatki o vzrejanju divjih svinj, češ da zakon o divjadi določa, da divjadi ni dovoljeno zadrževati v ujetništvu brez dovoljenja. Kangler tega dovoljenja ni predložil, prav tako nobene prijave na veterinarsko upravo o tem, da ima doma divje svinje in da z njimi trguje, ne. Te živali bi ob tem moral imeti v oborah, a uradne evidence tega ne izkazujejo. V dopolnjeni tožbo tožilstvo zahteva tudi, da Kangler dokaže, od kod mu denar za traktor in avtomobil.

Kanglerjev zagovornik Andrej Pohar iz odvetniške družbe Čeferin je ponovno izpostavil to, kar nam je povedal že Kangler, torej vprašanje, ali je bila finančna preiskava sploh zakonita. Spraševal se je tudi, ali navedbe tožilstva zdaj pomenijo, da bo Kangler po novem obtožen še mučenja živali, z njim pa se je strinjal tudi Simon Dolinšek, zagovornik Maše Kangler. Ta je izpostavil še nenavadno prakso pridobivanja »občutljivih osebnih podatkov« tožnika, ki je država. Predlagali so celo, da bi se ta proces prekinil, dokler se ne razjasni kazenski postopek, v katerem se je Kangler znašel zaradi lutkovnega gledališča, a je sodnica to gladko zavrnila.

Kakor koli že, v spis so vložene nove navedbe, na naslednjem naroku, ki bo 8. junija, pa bo sodnica Kanglerja tudi zaslišala.

Deli s prijatelji