ANKETA

V naravo najraje po regrat in kostanj

Objavljeno 11. april 2017 22.58 | Posodobljeno 11. april 2017 22.59 | Piše: Boštjan Celec

Večina Slovencev je navdušenih nabiralcev divjih užitnih rastlin.

Najraje nabiramo regrat. Foto: Shutterstock

LJUBLJANA – Napočil je čas za nabiranje spomladanskih darov narave, kar je vsaj za zdaj v prelepi Sloveniji še zastonj. V aprilski javnomnenjski anketi, ki jo je za Slovenske novice pripravil Delov oddelek za tržne raziskave, je četrtina od več kot 500 anketirancev dejala, da je to njihov reden ritual, več kot polovica pa, da vsaj občasen. Skoraj 90 odstotkov Slovencev od tistih, ki divje rastline nabirajo občasno, jih stavi na regrat. Po priljubljenosti mu sledijo kostanj, gobe, zelišča, čemaž in divji šparglji.

Zakon predvideva, da se prodajalce divjih užitnih rastlin (čemaža, regrata, divjih špargljev...), ki niso prijavili osebnega dopolnilnega dela, lahko oglobi s kaznijo v višini od 1000 do 7000 evrov. Podpirate takšno kazen ali ne?

Podpiram 26 %

Ne podpiram 64 %

Ne vem 10 % 

Kar devet desetin povprašanih užitne rastline nabira za lastno uporabo, 19 odstotkov jih je tako prijaznih, da jih delijo s prijatelji in sorodniki, le pičel odstotek pa v tem vidi priložnost za zaslužek, saj divje rastline nabira le za to, da bi jih prodal. Prav take, ki jih prodajajo, lahko sicer doleti mastna denarna kazen, če za to početje niso prijavili osebnega dopolnilnega dela, vendar se z njihovim kaznovanjem strinja le četrtina anketirancev. Kar je v naravi, je namreč od vseh, je prepričana več kot polovica o tem pobaranih Slovencev, ki se zavzemajo za popolno sprostitev omejitev glede nabiranja divjih rastlin. Tretjina bi jih uvedla posebne dovolilnice, le dva odstotka pa jih meni, da morajo plodovi narave ostati v naravi, torej se zavzemajo za popolno prepoved nabiranja.

Ali nabirate divje užitne rastline, kot so regrat, čemaž, gobe, kostanj, divji šparglji, zelišča za čaj?

Da, redno25 %

Da, občasno56 %

Ne19 % 

Medtem ko se tri četrtine Slovencev načeloma strinja, da bi morale biti količine nabranega kostanja, gob in špargljev omejene, pa malce pomislijo ob vprašanju, kaj s tujci, ki prihajajo v deželo na sončno stran Alp ravno zato, da bi nabirali naše užitne rastline. Natanko 50 odstotkov bi jim to sicer dovolilo, a le če za to pridobijo dovolilnico, tretjina pa bi jih pregnala iz slovenskih host, travnikov in gošč.

Ali se strinjate, da so količine nabranega kostanja, gob in špargljev omejene?

Da 73 %

Ne 21 %

Ne vem 6 %


In ker brez vprašanja o tem, kako na vročem političnem parketu stojijo politične stranke, pač ne gre... Tudi aprila 2017 nekoliko vodi Janševa SDS, na lestvico ste uvrstili tudi novo Primčevo Glas za otroke in družine. Kar desetina Slovencev sicer ne bi glasovala za niti eno od političnih strank, ki so trenutno na voljo na slovenskem političnem parketu.

image
Vir: S. N.

 

 

 

 

Deli s prijatelji