POGAJANJA

V Luki Koper še kar brez dogovora

Objavljeno 04. avgust 2011 12.08 | Posodobljeno 04. avgust 2011 12.08 | Piše: N. M./STA

Pogajanja se nadaljujejo

Luka Koper

KOPER – Uprava Luke Koper, ki je prevzela mediatorsko vlogo v sporu med pogodbenimi delavci in njihovimi delodajalci, na današnjem srečanju z njimi ni sklenila dogovora. Pogodbeni delavci že šesti dan nadaljujejo protest, pogajanja pa bodo nadaljevali v petek, je dejal predstavnik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) Predrag Topič.

Kršenje pravic

Topič je poudaril, da pogodbeni delavci v Luki Koper ne bodo začeli delati, dokler od uprave ne bodo dobili zagotovila, da bodo dosledno upoštevali njihove pravice. Pogodbeni delavci podobno kot žerjavisti v Luki Koper, ki prav tako nadaljujejo stavko, opozarjajo na kršenje pravic in slabe varnostne razmere v pristanišču.

Izganjali delavce

Pogodbeni delavci Luke Koper so sicer v soboto začeli spontan upor in prekinili delo. Že v petek popoldne naj bi namreč luški varnostniki po Topičevih besedah pogodbene delavce izganjali iz Luke, češ da nimajo dovoljenja za nahajanje v pristanišču. »Razveljavili so jim dovolilnice za vstop v Luko. Nekateri dovolilnice še imajo, drugi ne, to je tudi cilj delodajalcev, da skupino razbijejo in zadeve urejajo posamezno,« je dejal.

V Luki Koper so sicer potrdili, da so seznanjeni z informacijo, da naj bi nekateri delodajalci preklicali dovolilnice delavcev, vendar pravijo, da Luka Koper v tem primeru ni pristojna in s tem nima nič, saj gre za odnos med delavci IPS in njihovim delodajalcem.

Svet delavcev je na današnji izredni seji izglasoval zaupnico delavskemu direktorju Luke Koper Matjažu Staretu, ki je sam predlagal glasovanje o zaupnici.
Deli s prijatelji