PROTESTI

V Ljubljani razbijali plačanci

Objavljeno 05. december 2012 09.29 | Posodobljeno 05. december 2012 13.26 | Piše: T. L.

Dvoma, da so bili skrajneži na petkovem protestu v Ljubljani plačani, ni več.

LJUBLJANA – Policija preiskuje nasilno ozadje petkovih protestov v Ljubljani, ko se je iz večtisočglave množice sicer mirnih protestnikov izločila skupina v črno oblečenih, s kapucami in rutami zamaskiranih moških, ki so v nekaj minutah pred parlamentom povzročili pravi kaos.

Po poročanju Večera je v Ljubljani očitno šlo za naročeno akcijo uničevanja in spopadanja s policijo. Skupina izgrednikov je policijsko taktiko dobro poznala. Po podatkih Večera naj bi policisti že potrdili sum, da so bili zamaskiranci plačani, šlo naj bi za zneske nekaj deset evrov, največ okoli 50. Doslej jim je uspelo slediti do plačila, a želijo odkriti naročnika, zato so z informacijami o preiskavi molčeči.

Po informacijah Večera ena od sledi vodi tudi v politiko, zato policija politične motiviranosti izzivanja nasilja nikakor ne izključuje.

Iz ljubljanske policijske uprave pa so sporočili, da policija – kot v vsaki kriminalistični preiskavi, ki jo vodi – po petkovih dogodkih na protestu v Ljubljani preverja vse okoliščine in verzije dogodka, predvsem pa je delo usmerjeno »v identificiranje oseb, ki so neposredno izvrševale prekrške ali kazniva dejanja, kot tudi identifikacijo oseb, ki bi lahko takšne napade organizirale. V preiskavi policija izvaja svoje ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili.«

Policija se ne bo zadovoljila le s tem, da je nadaljevanje izgredov preprečila in da je pridržala več oseb, »temveč bodo kriminalisti in policisti naredili vse, da bodo osebe, ki so kakor koli ogrožale varnost policistov, drugih oseb in premoženja, obravnavane v kazenskih postopkih,« sporoča Vinko Stojnšek, tiskovni predstavnik PU Ljubljana.

 

Deli s prijatelji