ŠE VEDNO

V Konstruktroju niso dobili obljubljene plače

Objavljeno 29. julij 2011 16.02 | Posodobljeno 29. julij 2011 16.02 | Piše: P. P./STA

Stari direktor, Marko Plečko, je odstopil po enem mesecu vodenja

Delavci ostajajo s praznimi računi in denarnicami

MARIBOR – Kljub drugačnim obljubam delavci mariborskega gradbenega podjetja Konstruktor VGR, ki zaradi izostalih dveh plač že več kot dva tedna stavkajo, danes niso dobili izplačane vsaj ene plače. To jim je v sredo obljubil novi direktor Samo Majcenovič, ki je na današnji skupščini podjetja tudi uradno prevzel vodenje podjetja.

Ni bilo, kot je bilo zastavljeno v prvotnih izhodiščih

»Na skupščini sem podal odstopno izjavo. Odstopil sem iz čisto osebnih razlogov, ker mi ni uspelo pripraviti načrta finančne sanacije podjetja, kot je bilo zastavljeno v prvotnih izhodiščih,« je v izjavi za medije po zaključku skupščine povedal dosedanji direktor družb Konstruktor VGR in Konstruktor Invest Marko Plečko, ki podjetje zapušča po mesecu dni vodenja.

Novi direktor predstavnik lastnikov

»Skupščina je za novega direktorja imenovala Sama Majcenoviča, ki je bil v sanacijo družbe vključen skupaj z mano kot predstavnik lastnikov,« je dodal Plečko. Drugih udeležencev skupščine, ki je potekala na neznani lokaciji, danes ni bilo mogoče dobiti.

Ni mogel uresničiti svoje vizije

Plečko podrobnosti svojega neuspešnega reševanja Konstruktorja ni želel razkriti. Dejal je le, da je »prišlo do razhajanj med prvotno zastavljenimi izhodišči in stanjem, ki je danes. V tem mesecu se je zgodilo toliko novih stvari in novih dejstev, zaradi česar nisem mogel uresničiti svoje vizije,« je dodal in potrdil, da je bila izhodišče njegovega načrta za rešitev podjetja dokapitalizacija, ki pa ni uspela.

Prisilna poravnava ali stečaj?

Prav tako ni želel komentirati načrtov novega direktorja. Majcenovič se je stavkajočim delavcem predstavil kot novi direktor že v sredo in takrat povedal, da je treba vztrajati pri prisilni poravnavi in tako ohraniti podjetje. V sindikatu so po drugi strani prepričani, da je treba čim prej razglasiti stečaj podjetja in tako rešiti negotov položaj delavcev.

Rok je 2. avgust

Konstruktor, ki zaposluje 270 ljudi, ima že nekaj časa blokirane račune in je na začetku tega meseca vložil predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki pa ga mora do 2. avgusta še dopolniti. Podjetje delavcem dolguje majsko in junijsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, zato so ti 13. julija začeli stavkati. Majcenovič je v sredo izrazil prepričanje, da je iz neplačanih terjatev in zalog mogoče do konca tega tedna pridobiti denar za izostale plače.

Plače še niso bile izplačane

Danes naj bi bila izplačana vsaj prva plača, a se to zaenkrat še ni zgodilo. »Do 11. ure, ko sem bil še direktor, plače niso bile izplačane, saj ni bilo denarja,« je novinarjem povedal Plečko. Da delavci danes niso prejeli nobenih izplačil, je potrdila tudi sekretarka podravskega sindikata delavcev gradbenih dejavnosti (ZSSS) Breda Črnčec.

Dokapitalizacija?

Na današnji skupščini Konstruktorja naj bi ponovno govorili tudi o možnostih za dokapitalizacijo podjetja, a so po Plečkovih besedah obravnavali le načrt finančnega prestrukturiranja, s katerim nameravajo dopolniti predlog za prisilno poravnavo. Niso pa se izrekli o njem, saj načrt naj še ne bi bil končan.

Deli s prijatelji