NA KOŽO

V imenu pohlepa

Objavljeno 08. oktober 2012 00.25 | Posodobljeno 08. oktober 2012 00.23 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Kaj se dogaja v glavah nekaterih vrhunskih športnikov?

Rok Tamše.

V Evropi odmeva francoska rokometna afera s slovenskim prispevkom. Reprezentanti Slovenije Primož Prošt, Dragan Gajić in Vid Kavtičnik so se znašli v sodni preiskavi zaradi prirejanja izida ene izmed tekem Montpelliera in s tem nezakonitega zaslužka na športnih stavah. Kolikor je lahko jasno po do zdaj dostopnih podatkih, je vratar Prošt na sporni tekmi branil, še prej pa je stavil na zmago tekmecev, kar je priznal preiskovalcem. Gajić je prav tako nastopil na omenjeni tekmi, v izjavi za javnost pa sporočil, da ni »na noben način vpleten v stave na izid tekme Cesson – Montpellier, ki je bila 12. maja letos«. Mimogrede, zabil je deset golov od dvanajstih strelov. Torej se ni štedil. Pa je vedel, kaj počnejo nekateri soigralci? Kavtičnik na razvpiti tekmi ni igral, menda ni stavil, vprašanje pa je, ali je vedel za goljufijo. Kavtičniku tožilstvo ni spisalo obtožnice, Proštu in Gajiću pa je.

Proštov francoski odvetnik je med drugim za svojo stranko izjavil: »Pokesal se je, saj ve, da je bila to poteza idiota. Preprosto fantje niso vedeli, v kaj se podajajo, in da je to, kar počnejo, navzkriž z zakonom.« Oprostite, da 29-letni poklicni športnik, kot je Prošt, ne bi vedel, v kaj se podaja, ko stavi proti svoji ekipi, torej proti sebi?! Če je tako, potem so res ubogi tisti, ki so ga doslej zaposlovali, mu plačevali za njegove rokometne veščine, izigrani tisti, ki so ga dajali za zgled mladim, in naplahtano strokovno vodstvo reprezentance, ki mu je dajalo možnost, da krepi svoj ugled in tržno vrednost z igranjem v dresu slovenske reprezentance.

Kaj se dogaja v glavah nekaterih vrhunskih športnikov, ki zaslužijo nekaj sto tisoč ali več evrov in izgubijo stik z realnostjo? Jih zmedejo številke na njihovih bančnih računih, oboževanje občinstva, hvalospevi medijev, dosegljivost materialnih dobrin, ki so jih še pred kratkim občudovali zgolj v oglasih in izložbah, ali kar vse to plus razmišljanje v slogu jaz sem bog in batina in nihče mi nič ne more? Tudi oni so odsev družbe, kjer pretežno vladajo pohlep, korupcija, aroganca in društva pokvarjenih prijateljev.

Deli s prijatelji