REŠEVALNI PSI

V Gumici iskali pogrešane

Objavljeno 24. oktober 2013 19.11 | Posodobljeno 24. oktober 2013 19.11 | Piše: Špela Ankele

21 psov, izurjenih za iskanje pogrešanih, za dobrodelni namen.

Pobudnik tekmovanja Jure Pribičevič, ki je dolga leta uspešno tekmoval z zlatim prinašalcem Lanom. Foto: Špela Ankele

Enaindvajset psov, izurjenih za iskanje pogrešanih v ruševinah in v naravi, je te dni našpičilo gobčke v dobrodelni namen, saj je Klub vodnikov reševalnih psov Kranj pripravil drugo tekmo reševalnih psov Fina in Lan. Na tekmi, imenovani po nemški kratkodlaki ptičarki Fini in zlatem prinašalcu Lanu, ki sta dolga leta uspešno sodelovala na slovenskih, a tudi svetovnih poligonih in sta lani končala izjemno tekmovalno pot, so vodniki reševalnih psov in njihovi somišljeniki zbrali več kot 2000 evrov. Denar bodo podarili dvema socialno ogroženima družinama iz Kranja in Maribora, ki se le stežka prebijeta skozi mesec.

»Tekmovanje za pokal Fina in Lan je posebno zato, ker na njem ne preverjamo poslušnosti, saj tega psi ne počnejo najraje, temveč psi na eni lokaciji opravijo iskanje pogrešanih, skritih v ruševinah, na drugi pa poskušajo najti čim več ljudi, ki smo jih skrili v naravo,« je opisala Vesna Stanić iz Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj.

Drugi del so štirinožci opravili v gozdičku

Na tokratnem tekmovanju je vlogo ruševine prepričljivo odigrala zgradba Stare Save. Velika stavba v jedru gorenjske metropole se je s podobno vlogo spoprijela že večkrat, saj so se med zidovi zapuščenih tovarniških hal, ki jim Kranjčani ljubkovalno rečejo kar stara Gumica, že potikali reševalci, ki so v namišljenih ruševinah iskali pogrešane. Tokrat so se v zapuščeno tovarniško dvorano, na tla katere je bilo položenih mnogo omar, skrili štirje pogrešani. Njihovi vonji so se v zaprašenem poslopju prepletali in mešali s preostalimi vonjavami, zato je bila pred reševalnimi psi vsekakor zahtevna naloga, in le redki kosmatinci so v petnajstih minutah zmogli svoj lajež usmeriti točno v tisto omaro, v kateri se je skrival eden od pogrešanih.

Tekmovanje je vodil Jure Pribičevič. »Z Davidom Pogačnikom, lastnikom Fine, sva lani, ko sta se najina psa poslovila od uspešne tekmovalne kariere, začela razmišljati o takšni prireditvi. Letos smo pokalu Fina in Lan, katerega namen je tudi druženje, dodali še dobrodelno noto,« je pojasnil Jure Pribičevič, lastnik upokojenega zlatega prinašalca Lana, ki je pred nekaj tedni žal poginil.

Drugi del so štirinožci opravili v gozdičku blizu Trboj. Prečesavali so območje ob 1300 metrov dolgi gozdni poti in vodnika z laježem opozorili, ko so našli katerega od štirih junakov, ki so večji del dneva poležavali na (nič kaj toplih) gozdnih tleh.

Čeprav rezultati tokrat niso bili najpomembnejši, vseeno lahko zapišemo, da je zmago odnesel aktualni svetovni prvak v iskanju izpod ruševin Andrej Žunič. Tokrat ni tekmoval z nemškim kratkodlakim ptičarjem Haronom, ki si je naziv svetovnega prvaka nedavno priboril na Nizozemskem, temveč se je v propadajočo zgradbo Gumice in v gozd podal z belgijskim ovčarjem Cikom, ki mu je uspelo najti sedem pogrešanih od osmih. Druga je bila Tinkara Bezovšek, ki je z irskim setrom Shadowom našla šest skritih oseb. Ravno toliko jih je v družbi Jureta Kaplerja našel mešanec Šar veliki, a jih je iskal dlje kot drugouvrščeni par.

Deli s prijatelji