MIGRANTSKA KRIZA

V Dobovi čakajo že šesti vlak danes

Objavljeno 02. november 2015 19.44 | Posodobljeno 02. november 2015 19.54 | Piše: Mo. S.

»Na neki način sem razočaran,« pravi brežiški župan Ivan Molan, češ da je danes dobil informacijo, da imamo mi na voljo vlak za le 600 ljudi, ko iz Hrvaške pride vlak s 1200 migranti.

Utrinki iz Gornje Radgone.

LJUBLJANA – Malo pred 18. uro je izredni potniški vlak iz Logatca prek Jesenic v Avstrijo organizirano prepeljal 593 v Sloveniji že evidentiranih migrantov, poročajo gorenjski policisti.

Iz policijske uprave Murska Sobota pa poročajo, da je bilo 1669 migrantov, ki so danes v treh skupinah zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, ob 17. uri sprejetih v Avstrijo. Na mostu čez reko Muro je odstranjena signalizacija in promet v obe smeri poteka tekoče.

V sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi je bilo v postopku evidentiranja 737 migrantov, ki bodo po končanih postopkih nastanjeni v nastanitveni center v Lendavi. V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni trenutno ni migrantov, je še sporočila Suzana Rauš s policije.

Čakajo že šesti vlak danes

Okoli 16. ure je na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova v spremstvu hrvaških policistov pripeljal že peti vlak danes. Na njem je bilo okoli 1100 migrantov, ki jih bodo z avtobusi prepeljali v nastanitvena centra v Celju in na Vrhniki. V sprejemnih centrih v Posavju trenutno ni tujcev, v Dobovi pa policisti še pred 19. uro pričakujejo naslednji vlak iz Hrvaške, na katerem naj bi bilo okoli 1100 tujcev, poroča dolenjska policija.

Med 13. in 18. uro je iz Dobove v Šentilj prispelo 2285 migrantov. Avstrijski varnostni organi so sprejeli 3500 migrantov iz nastanitvenega centra v Šentilju. Ob 18. je bilo v nastanitvenem centru v Šentilju 2262 migrantov. Sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju sta prazna, poročajo mariborski policisti.

Število migrantov, ki so vstopili na območje Slovenije, stanje 2. 11. 2015 ob 18. uri (Vir: Policija):

image

Molan: Lahko bi naredili več

Brežiški župan Ivan Molan je za Svet na Kanalu A povedal, da se stanje na njihovem območju z novim načinom popisovanja migrantov sicer izboljšuje, bi pa po njegovem mnenju lahko naredili več. »Na neki način sem razočaran,« je dodal, češ da je danes dobil informacijo, da imamo mi na voljo vlak za le 600 ljudi, ko iz Hrvaške pride vlak s 1200 migranti. Pol jih potem odpeljejo naprej, za drugo polovico pa morajo iskati druge oblike prevoza. Župan upa na izboljšanje položaja in vzpostavitev stanja na območju Brežic v ustaljene tirnice.

Pomaga 32 tujih policistov

Medtem pa v Sloveniji pri reševanju migrantske krize pomaga 32 tujih policistov, od tega 20 iz Litve, osem iz Avstrije in pet iz Nemčije, so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ). Na poziv Slovenije za pomoč tujih policistov so se za zdaj odzvale Avstrija, Češka, Estonija, Francija, Italija, Madžarska, Nemčija, Slovaška, Litva in Španija.

Ministrstvo tako pričakuje vsaj še 20 policistov iz Češke, 30 iz Slovaške in 50 iz Madžarske. Madžarska tiskovna agencija MTI medtem poroča, da naj bi 50 madžarskih policistov v Slovenijo prišlo že v kratkem.

Materialna pomoč iz tujine

Slovenija pa dobiva tudi humanitarno pomoč tujih držav, in sicer Luksemburga, Slovaške in Madžarske. Gre večinoma za postelje, odeje, spalne vreče in zaščitna sredstva ter tudi medicinske pripomočke, ki jih bodo iz logističnega centra Roje nato glede na potrebe dostavili v sprejemne in namestitvene centre po državi.

Z ministrstva za obrambo so popoldne sporočili, da pomoč iz Madžarske zaradi težav na poti zamuja.

Deli s prijatelji