BEGUNSKA KRIZA

V Avstriji stroški, v Nemčiji okrepitev

Objavljeno 23. november 2015 18.05 | Posodobljeno 23. november 2015 18.05 | Piše: STA, T. B.

Avstrija naj bi za migrantsko krizo namenila milijardo evrov, nemški policijski sindikat pa zahteva okrepitev.

DUNAJ – Avstrija je z EU dosegla dogovor, da lahko stroške, ki jih je imela in ima z begunsko krizo, izključi iz kalkulacij glede ciljnih vrednosti proračunskega primanjkljaja. Za begunsko krizo naj bi namenila milijardo evrov, kar predstavlja 0,3 odstotka BDP, je dejal finančni minister Hans Jörg Schelling.

Strošek z begunci je izjemen

Lani je Avstrija ustvarila primanjkljaj v vrednosti 2,7 odstotka BDP, kar je nekoliko pod ciljno vrednostjo treh odstotkov v evrskem območju. Letos naj bi se zmanjšal na 1,9, prihodnje leto pa na 1,6 odstotka BDP, napoveduje Evropska komisija. »Komisija razume, da je strošek, ki ga imamo z begunsko krizo, tako izjemen kot nepredviden,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal minister v pogovoru za javni radio Ö1. »Določiti moramo še tehnične podrobnosti tega odpisa, zdaj oziroma do konca leta, jasno pa je, da odpis bo,« je bil jasen Schelling.

V Avstriji letos pričakujejo 95.000 prošenj za azil, v prihodnjem letu pa bi se lahko številka povišala na 130.000, »če se bo nadaljeval trenutni trend«, je še dodal minister.

(Pre)obremenjeni policisti

Nemški policijski sindikat je sprožil akcijo, imenovano Potrebujemo okrepitve, s katero želi opozoriti na preveliko obremenitev policistov. Predsednik sindikata Joerg Radek je med izzivi, s katerimi se soočajo policisti, naštel terorizem, organizirani kriminal in nadzorovanje begunskega vala.

Deli s prijatelji