V SLOVO

Užaloščeni Danilo Türk: von Habsburgove ideje je treba upoštevati

Objavljeno 04. julij 2011 17.22 | Posodobljeno 04. julij 2011 17.29 | Piše: S. U., STA

V starosti 98 let umrl najstarejši sin zadnjega avstro-ogrskega cesarja

Otto von Habsburg
MÜNCHEN – Na svojem domu na Bavarskem je danes v starosti 98 let umrl najstarejši sin zadnjega avstro-ogrskega cesarja, nekdanji evropski poslanec Otto von Habsburg, so sporočili iz njegovega urada. Otto von Habsburg je bil rojen 20. novembra 1912 v Avstriji, po koncu habsburške monarhije pa je njegova družina odšla v izgnanstvo v Švico in kasneje na Madeiro. Doštudiral je v Belgiji.

Vnet zagovornik EU

Bil je nasprotnik nacizma in Hitlerjeve priključitve Avstrije, Hitler pa ga je videl kot grožnjo svojim načrtom. Zato je zbežal v ZDA, od koder se je vrnil po koncu druge svetovne vojne in se nato posvetil združevanju Evrope. Sodeloval je pri ustanavljanju Panevropske unije in bil njen predsednik od leta 1973 do leta 2004. Od leta 1979 do leta 1999 je bil član Evropskega parlamenta, kamor je bil izvoljen na listi bavarske Krščansko-socialne unije. Po padcu komunizma je bil vnet zagovornik širitve EU na vzhod. Na avstrijsko ozemlje je lahko ponovno stopil šele leta 1966 po večletnem pravnem boju z avstrijsko vlado.

Otto von Habsburg je bil poročen s princeso Regino von Sachsen-Meiningen, ki je umrla lani. Imela sta sedem otrok, 22 vnukov in dva pravnuka. Njegov najstarejši sin Karl Habsburg-Lothringen, zdaj vodja družine Habsburg, je danes dejal, da je bil njegov oče izjemen človek in velik Evropejec.

Predsednik Türk obžaluje

»Z žalostjo sem sprejel vest o smrti Otta von Habsburga, enega najdoslednejših zagovornikov združevanja Evrope. Otto von Habsburg je priča in soustvarjalec burne evropske zgodovine 20. stoletja. Že v mladih letih je izkazoval čut za človečnost in pravičnost z nasprotovanjem nacizmu in Hitlerjevi priključitvi Avstrije. Po vojni se je kot evropski poslanec in še posebej kot predsednik mednarodne Panevropske zveze odločno zavzemal za združevanje Evrope in uveljavljanje človekovih pravic, pravic manjšin, demokracije in občečloveških vrednot. Njegovo delo in ideje so dragocen prispevek k združeni Evropi, ki ga moramo upoštevati v premišljevanjih o evropski prihodnosti. V zgodovinskem spominu Evrope bo zapisan kot velik človek in glasnik človekove svobode,« se glasi izjava predsednika republike dr. Danilo Türka.

Za von Habsburgom bodo pripravili štiri pogrebne slovesnosti. Prva bo v soboto v kraju Pöcking na Bavarskem, kjer je von Habsburg umrl, prihodnji ponedeljek, 11. julija, v Münchnu, v sredo, 13. julija, bo žalna slovesnost v avstrijskem romarskem središču Marijino Celje, nato pa v soboto, 16. julija, še na Dunaju.

Deli s prijatelji