ISKALNA AKCIJA

Usoda Aleša in Petra neznanka, upanje je še

Objavljeno 23. julij 2014 17.56 | Posodobljeno 23. julij 2014 17.56 | Piše: P. J.

Aleš Holc in Peter Mežnar sta 15. julija izginila v kitajskih gorah, intenzivna iskalna akcija pa za zdaj še ni obrodila sadov.

Reševanje je zahtevno in za zdaj še ni obrodilo sadov.

LJUBLJANA – Alpinist Andrej Štremfelj je na današnji tiskovni konferenci, na kateri so predstavili potek reševanja slovenskih alpinistov, ki sta že več dni pogrešana v kitajskih gorah,image povedal, da reševalci nimajo podatkov, s katere točke sta se Aleš Holc in Peter Mežnar prek satelitskega telefona nazadnje javila, sta pa menda vedela, da utegne biti prehod čez sotesko težak, predvsem zaradi visoke gladine reke. Kljub temu sta se odpravila na pot, in čeprav o njiju že od minulega torka ni ne duha ne sluha, obstaja upanje, da sta se čez prelaze odpravila v sosednjo dolino, saj imata pri sebi zemljevide. A vse to so le ugibanja, poudarja Štremfelj.

Odprava Šaksgam 2014 je sicer potekala pod vodstvom škotskega alpinista Brucea Normana, ki je redni obiskovalec kitajskih gora, kar lahko svojce in prijatelje pogrešanih vsaj nekoliko navda z upanjem, da ju bodo še kdaj videli, je povedal Miha Habjan iz komisije za alpinizem. Poleg naših alpinistov so bili v odpravi še Ukrajinec, dva Američana in trije Nemci, skupina pa je imela dva cilja – za poznejše odprave raziskati odročno območje, na katero so se namenili, in splezati na ledenik. Kljub temu da sta imela Aleš in Peter s seboj zemljevide, pa o približno 2000 metrov visoki steni nista imela veliko informacij, dodaja Habjan, ki meni, da sta sicer zelo izkušena alpinista izbrala način plezanja, ki je v skladu s trenutnimi alpinističnimi trendi.

V reševanje Petra in Aleša se je najprej podala ista ekipa, ki je reševala že Tomaža Humarja, a je ob prihodu na teren ugotovila, da območja ne pozna dovolj, zato so reševanje prevzeli Kitajci.

Po podatkih zunanjega ministrstva se reševanje za danes že končuje, vendar se bo nadaljevalo. »Danes je ekipa, močnejša za enega člana, preletela ledenik, a znakov, da sta bila pogrešana tam, niso našli. Danes je bil poseben sestanek v Pekingu, kjer smo skušali pridobiti natančno lokacijo poslanih sporočil in klicev, Kitajci so zatrdili, da seznam pripravljajo, in zagotovili, da ne bodo obupali,« so predstavniki ministrstva z vsaj malo optimizma poskušali navdati zbrane.

Matjaž Šerkezi s planinske zveze sicer veliko upanja polaga v jutrišnji dan, ko bo helikopter znova poletel med vrhove. Kitajska vojska naj bi prelete opravljala tako dolgo, dokler bo vreme primerno.

Deli s prijatelji