CELICA

Upor proti Jankoviću

Objavljeno 07. december 2017 19.45 | Posodobljeno 07. december 2017 19.45 | Piše: Tomica Šuljić

V Ljubljani so na javno dražbo dali hostel Celica na Metelkovi. Župan trdi, da se je za nakup zanimal tudi zdajšnji direktor Tomaž Juvan.

Hostel Celica slovi po svetu, doma je na prodaj. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Župan glavnega mesta Zoran Janković in njegovi predhodniki so si že nekajkrat polomili zobe pri namenu, da bi spreminjali avtonomno kulturnoumetniško cono, ki so si jo ustvarili mladi in starejši na Metelkovi in v Rogu. Tokrat je za razburjenje (in upor Jankovićevim željam) v prestolnici poskrbel javni razpis, ki ga je Mestna občina Ljubljana (MOL) objavila pred dobrim tednom; na njem so za 2,340.000 evrov ponudili poslovno in pomožno stavbo na Metelkovi 8, kjer je svetovno uveljavljen hostel Celica.

»Bili so indici, da bi se zadeva lahko tako razvila. Nismo pa mislili, da bi lahko šlo tako daleč, nihče nas ni o tem obvestil,« pojasnjuje vodja kulturnega programa v Celici Janko Rožič. Celica pač ni zgolj hostel, ampak kulturno prizorišče, ki s preostankom Metelkove ustvarja svojo zgodovino mesta zadnjih 24 let, še posebno pa od 2003., ko so hostel obnovili in je stopil na pota evropske in svetovne slave.

Na uradni spletni strani občine Ljubljana je objavljen odgovor župana Zorana Jankovića na odprto pismo Janka Rožiča in sopodpisnikov glede Celice.image

Težava hostel ali direktor?

Prejšnji teden sta imeli obe strani svojo novinarsko konferenco, na katerih sta predstavili dogajanje okoli Celice, in po izjavah obeh strani se zrcali, da je zdajšnji položaj posledica nedavne zgodovine: lani je Študentska organizacija po dolgih letih izstopila iz Celice; svoj delež na stavbi je z MOL zamenjala za prostore na Kersnikovi. ŠOU pa tudi ni več družbenik v zavodu ŠOUhostel, ki je pristal v lastništvu turistične agencije TJs – njen lastnik je Tomaž Juvan, sicer direktor hostla Celica od septembra 2008.

Promet, ki ga ustvarimo v Celici, ne omogoča nakupa hostla po tako visoki ceni.

Zoran Janković je v četrtek popoldne pojasnjeval, da je interes pokazal tudi dozdajšnji direktor hostla Tomaž Juvan, ki naj bi nazadnje pisal avgusta, da bi bil pripravljen hostel kupiti. Juvan pa nam je pojasnil: »Do ponudb ali sestankov na to temo ni nikoli prišlo. Bili so pogovori s predstavniki MOL, v katerih smo bili obveščeni o možnosti prodaje.« Janković je v četrtek še opomnil, da se zdajšnjemu najemniku pogodba izteče konec decembra. Kot je še povedal, MOL mora vlagati v ta svoj objekt, ni pa rečeno, da bo Juvan tudi naprej direktor. »Morda bomo iskali novega najemnika,« je dodal Jankovič. Torej je morda težava Juvan. Župan na naša vprašanja – predvsem na tisto, od kod naenkrat potreba po prodaji – ni odgovoril.

Visoka cena, negotova prihodnost

Juvan pravi, da so občino vprašali, kaj bo v primeru prodaje z najemno pogodbo, ki jo ima zavod z MOL sklenjeno do silvestrovega letos. »Na to temo nimamo jasnega odgovora, zato je težko predvidevati tudi naše nadaljnje dejavnosti,« pojasnjuje Juvan, ki pravi, da so sami izrazili željo za dolgoročni najem. »Promet, ki ga ustvarimo v Celici, ne omogoča nakupa hostla po tako visoki ceni,« pa trenutni direktor posredno komentira željo MOL po dva milijona in četrt veliki kupnini.

Celica ni zgolj hostel, ampak kulturno prizorišče, ki s preostankom Metelkove ustvarja svojo zgodovino mesta zadnjih 24 let.

Kulturniki in hostlovci se bodo združili v kulturnih akcijah, ki so jih začeli včeraj. Podporo so za zdaj dobili od posameznikov. Janković oziroma MOL pa sta v petek objavila petminutni video, ki kaže rastoče ambicije občine po ureditvi še druge avtonomne cone v prestolnici: Rog bi Janković (po osvoboditvi od začasnih uporabnikov) spremenil v eno ljubljanskih središč z ogromno mizami za gostinske dejavnosti ob Petkovškovem nabrežju. Taisti Janković, ki je leta 2006 dal hostlu Celica priznanje župana za prispevek k promociji mesta Ljubljana – zdaj pa prodaja stavbo brez odgovora, kaj je cilj prodaje in kako bo hostel deloval naprej. 


 

 

Deli s prijatelji