NA JURIŠ

Upokojenec osumljen tihotapstva orožja

Objavljeno 01. avgust 2011 22.21 | Posodobljeno 02. avgust 2011 09.20 | Piše: Sebastijan Ozmec

Zbiralcu so zasegli več orožarskih predmetov, ki jih hrani za muzej

Ruski mitraljez na vodno hlajenje

PRAPROČE – 63-letni Alfonz Baškovič, upokojenec in strastni zbiralec orožja, je v začetku julija doživel hladen tuš. Na njegov dom so pridrveli policisti in ga začeli preiskovati. Čeprav sam zatrjuje, da je zgolj zbiratelj starega orožja, so ga preiskovali zaradi suma, da to tudi tihotapi iz nekdanjih južnih republik in ga nato v Sloveniji preprodaja. Alfonz je ogorčen. Pravi, da bi se lahko policisti pripeljali k njemu kot ljudje, pa bi jim vse pokazal in pojasnil, kar bi jih zanimalo.

Živčni zlom


»Sem veteran vojne za Slovenijo. Eno odlikovanje mi je dalo mesto Ljubljana, drugo, bronasto, pa imam od vojaškega združenja Bele krajine. Med vojno sem bil kot domačin na glavni cesti, ki gre čez Gorjance,« je začel svojo pripoved Alfonz Baškovič. Nad orožjem se je navdušil že v mladih letih, ko je živel poleg vojaškega letališča v Cerkljah, nato je postal lovec. Pozneje ga je začel zbirati. Trenutno je v njegovi zbirki kar okoli 100 kosov strelnega orožja, od pištol do brzostrelk, ter še 500 drugih eksponatov, kot so čelade, radijske postaje, bajoneti, mine in preostali vojaški rekviziti. Večina izvira iz druge svetovne vojne, nekaj pa tudi iz obdobja nekdanje Jugoslavije. Maja je že hotel odpreti hišni muzej, kjer bi razstavil zbirko, a je zaradi denarja projekt prestavil na jesen.

Ker je znan ljubitelj in zbiralec orožja, skorajda ni mogel verjeti, da so ga kljub temu obiskali policisti in pri njem iskali znake kaznivega dejanja. »Jaz sem bil že pokonci okoli 6. ure zjutraj, ko je pred hišo parkiral avto, žena pa je še ležala. Ti boga, pridrvijo policisti v čeladah, mislim, da je bilo 12 avtov in 22 policajev. Vsi so bili v uniformah, eni so imeli tisti bombni telovnik. Žena je skoraj doživela živčni zlom.«

 

VEČ V TISKANI IZDAJI: Okoli hiše policijski trak, zasegli belgijski browning

Deli s prijatelji