NATEG

Umetnik lagal o sliki za milijon

Objavljeno 19. november 2017 17.08 | Posodobljeno 19. november 2017 17.08 | Piše: Tomica Šuljić

Slovenec ni prodal slike Kitajcem.

Miha Artnak je javnosti lagal, da je prodal sliko za dober milijon. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – V torek smo objavili zgodbo, ki je zbudila precej zanimanja pri naših bralcih – ljubljanski umetnik Miha Artnak nam je namreč v pogovoru, ki je potekal prek facebooka, potrdil informacijo in podrobnosti zgodbe, ki se je prej pojavila na spletu. Artnak je potrdil, da je prodal svojo sliko z golobjimi kakci Dove & Peace (Golobica in mir) kitajski investicijski banki AIIB. Potrdil je tudi, da so mu dobro plačali v virtualni valuti ethereum: »5000 ethereumov je danes 1,3 milijona dolarjev (1,1 milijona evrov). Denar je na moji e-denarnici, brez posrednikov.«

Tako je torej govoril Artnak, vmes pa smo mu zastavili vprašanje, ali so se kateri mediji že zanimali za njegovo delo. »Ja, Guardian, sem glih včeraj oddal izjavo,« je odgovoril Artnak. Ob umetnikovi zgodbi smo seveda hoteli pridobiti še mnenje druge strani iz Kitajske in vprašanja o milijonskem odkupu smo naslovili tudi na drugo stran zemeljske oble.
Toliko večji je bil šok za avtorja prispevka, ko je prišel kratek odgovor iz banke AIIB, točneje od Suna Yuanjianga iz njihovih stikov z mediji: »Ni nam znano kar koli v povezavi AIIB s tem nakupom in zelo malo verjetno je, da se je to zgodilo.«

1,1 milijona naj bi dobil za sliko. Laž.

V torkovem dopoldnevu se je na Artnakovem profilu na facebooku pojavila povezava na Guardianov članek, ki pa ni vodila na Guardianovo stran, ampak na njen identični ponaredek, ki se od originala razlikuje zgolj po spletni domeni v vrstici brskalnika – namesto guardian.com pristanete na ponarejeni strani guadrain.com. Besedilo znova ponavlja laž o nakupu, v zgodbo je zdaj vpletel domnevnega očeta Artnakove partnerice Branka Jurmana, ki da je priskrbel golobnjak v Dobovi, kjer je nastala slika.

 

Zakaj to počne? Zavoljo umetnosti in izpostavljanja problematike lažnih vesti, se je glasil odgovor.

In kako se je na vprašanje, zakaj je natrosil kup laži in jih trosi še naprej, odzval Miha Artnak? »Samo zavoljo umetnosti in izpostavljanja problematike lažnih vesti,« se je glasil kratek odgovor. Glede na lažno Guardianovo stran Artnak nadaljuje svoje laži.

Avtor se opravičuje bralcem, ki so v zgodbo verjeli in se zdaj počutijo naplahtane od nekoga, ki mu zaupajo. Vaši občutki so piscu zelo dobro znani. 

Deli s prijatelji