PRED STAVKO

UKC Maribor: je dogovor s kardiologi še mogoč?

Objavljeno 14. julij 2014 23.27 | Posodobljeno 14. julij 2014 23.27 | Piše: STA, M. U.

Jedro spora med kardiologi in vodstvom je plačilo kardiologov za interventne posege.

UKC Maribor

MARIBOR – Predstavniki zdravnikov na oddelku za kardiologijo in angiologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor oziroma v njihovem imenu Fides, ki je za 21. julij napovedal stavko, na današnjem sestanku z vodstvom še niso našli dokončne rešitve za nastalo stanje. Na mizi sta predlog vodstva in njihov protipredlog, zato se ponovno sestanejo v sredo.

Plačilo kardiologov za interventne posege

Jedro spora med kardiologi in vodstvom kliničnega centra je plačilo kardiologov za interventne posege. Kardiologi zahtevajo plačilo po storitvi in ne po beleženju minut, plačilo parkirnine, ko so klicani na interventne kardiološke posege, ter enako število dni dodatnega dopusta iz naslova ionizirajočega sevanja kot zdravnikom, ki so stalno izpostavljeni temu sevanju. Medtem ko predstojnik oddelka Vojko Kanič in prvi mož UKC Gregor Pivec nista prišla pred javnost, je predstavnik sindikata Fides v mariborski bolnišnici Boris Rižnar povedal, da sta obe strani na mizo dali vse svoje argumente, predvsem pravna vprašanja glede plačila.

Dogovor še mogoč?

Da je dogovor pred stavko še mogoč, če se bodo zanj vsi angažirali, je prepričan predsednik sveta zavoda Bogdan Čepič, a je opozoril na trenutne razmere na ministrstvu za zdravje, s katerim je komunikacija otežena. Čepič je potrdil, da je del zahtev mogoče rešiti takoj, kar se tiče plačil, pa je po njegovem mnenju treba urediti razmere, ne le za zdravnike, pač pa za celotne ekipe, ki dežurajo. Če kardiologi ne bodo sprejeli ponujenega, bodo začeli iskati druge rešitve. Proučili bodo tudi predlog, a pri pogajanjih morata pač obe strani narediti korak nazaj, da pride do dogovora, in danes so po njegovem mnenju tak korak že naredili. Ker je pristojno ministrstvo že dalo negativno mnenje o podjemnih pogodbah, Čepič sicer dvomi, da si bo zdaj premislilo.

Deli s prijatelji