RAZOČARANI BRALEC

Učencem cveke za slovenščino, županu pa je vseeno

Objavljeno 21. julij 2011 12.00 | Posodobljeno 21. julij 2011 12.00 | Piše: A. L.

Županove na Ravnah je na napake opozoril, a znakov še vedno niso popravili

Fotografija je simbolična

RAVNE NA KOROŠKEM, TRŽIČ – »Zdi se, da smo začeli načrtno zanemarjati slovenski jezik, zato se sprašujem, zakaj učenci in dijaki še dobivajo cveke za slovenščino, če je v javnosti vseeno, kako se piše.« Takšno vprašanje se poraja bralcu poročevalcu Marijanu, ki je na več znakih – tako občinskih kot tudi tistih, ki jih postavljajo zasebne družbe – opazil uporabo črke x, ki je slovenska abeceda ne pozna.

Tuji diskontni trgovec za zgled

»Občina Ravne na Koroškem na več prometnih znakih piše, da je dovoljeno parkirati ‘max. 1 uro‘, kar je narobe.« Županove je že opozoril na uporabe črke, ki je v slovenski abecedi nimamo, kljub temu pa napisov na znakih še vedno niso popravili. Bralec poudarja, da nikakor ne gre za osamljeni primer: »Hecni so tudi gasilci na Prevaljah, kjer imajo ob jeklenki zapisano, da je ‘explodirala‘ v požaru.« Ta napaka menda že kar nekaj časa krasi gasilski dom na Prevaljah.

Prav tako pa x piše Spar na Ravnah na Koroškem. Na prometnih znakih opozarjajo, da je parkiranje dovoljeno »max. 2 uri«. Je pa bralca s stališča uporabe slovenskega jezika nekoliko bolj navdušil tuji diskontni trgovec: »Lidl v Bistrici pri Tržiču in v Kranju lepo piše ‘maks.‘.«

Deli s prijatelji