DIPLOMATSKO

Türk na veliki nogi

Objavljeno 20. maj 2012 11.41 | Posodobljeno 20. maj 2012 11.41 | Piše: Irena Divković Milanović

Kako so v ZDA živeli slovenski diplomati, ko država še ni varčevala.

Danilo in Barbara Türk (Foto: Igor Zaplatil)

Znano je, da diplomati in njihovo osebje v deželah gostiteljicah živijo na veliki nogi oziroma glede na funkcije, ki jih opravljajo, zato smo izbrskali, kje v ZDA so živeli naši predstavniki, kako pogosto so spreminjali naslove in kako so živeli.

Danilo Türk je bil od leta 1992 do 2000 prvi predstavnik Slovenije pri misiji Združenih narodov v New Yorku, med letoma 2000 in 2005 pa pomočnik generalnega sekretarja te organizacije. Na vseh poročilih je vpisan isti naslov, gre pa za razkošni kompleks River Tower, kjer najem enosobnega stanovanja stane 3370 dolarjev na mesec, dvosobnega, v kakršnem sta živela tudi zakonca Türk, 5725, in trisobnega 7385 dolarjev. Poslopje je seveda v neposredni bližini palače ZN, stanovanja imajo moderne kuhinje z najsodobnejšo opremo, kopalnice so obložene z granitom pa tudi pogled je čudovit. Zakonca Türk sta stanovala še na drugih newyorških naslovih, med katerimi je tudi 120 East End Avenue na Manhattnu in luksuznem nebotičniku z 49 nadstropji One Dag Hammarskjold Plaza.

Vila s šestimi kopalnicami

Tudi naslovi slovenskega diplomata Samuela Žbogarja, ki je bil od leta 1997 do 2001 namestnik veleposlanika pri ZN, leta 2004 pa je postal slovenski veleposlanik v ZDA, pričajo, da je živel v razkošnih stanovanjih. Njegovo ameriško življenje je potekalo na relaciji New York–Washington; v New Yorku je užival v družinski vili, ki so jo 2009. prodali za 900.000 dolarjev. Ko se je preselil v prestolnico, je živel v Bethesdi v Marylandu. Najel je vilo, vredno čez 1,5 milijona dolarjev, s kar šestimi kopalnicami in prek 500 kvadratnimi metri vrta ter velikim bazenom.

Številni diplomati sicer najemajo vile zunaj Washingtona, pogosto v kateri od sosednjih držav. Bethesda je kraj premožnih in uglednih Američanov, kot takšen pa se je prebil tudi na Forbesovo lestvico najbolj izobraženih mestec in na prvo mesto po zaslužku na prebivalca. Vila, ki jo je najel Žbogar, je v lasti zakoncev Reid, pred njim pa sta jo leta 1997 najela tudi Dimitrij in Marjeta Rupel, ko je bil on slovenski veleposlanik v ZDA.

Kaj so izgubili

Ali so slovenski diplomati in člani njihovih družin med bivanjem v ZDA tudi kaj izgubili? Država ima v nasprotju z drugim svetom namreč poseben register izgubljenega premoženja, kjer se zbirajo vsi podatki o pozabljeni in najdeni lastnini prebivalcev, državljanov ter tudi tistih, ki so bili tam le začasno ali na potovanju, a so nanjo pozabili. Tam so zapisani neunovčeni čeki, preplačani računi, vrnitve davka, izplačane zavarovalnine, privarčevani zneski, bančni depoziti itd. V ZDA je trg financ izjemno urejen, denar najde pot tudi do tistih, ki se jim še sanja ne, da so kaj pozabili. Tam se preprosto ne more zgoditi, da bi katero od storitev preplačali, denar pa bi obdržal vaš dolžnik.

Tako sta v newyorški register vpisani tudi imeni sedanjega slovenskega predsednika in prve dame Barbare. Podjetje Verizon Wireless je 2007. v register namreč prijavilo zajetni znesek za povračilo zaradi neopravljene storitve: Türk je bil takrat seveda že v Sloveniji, vsoto pa so zapisali po opravljenem računovodskem pregledu. Predsednik je imel sklenjeno pogodbo z internetnim podjetjem, storitve pa niso bile opravljene, ker je prej zapustil ZDA.

Pozabljeno premoženje zakoncev je prijavil še sloviti Merrill Lynch, gre pa za kreditno izravnavo, kar lahko pomeni, da sta Türkova preplačala kredit. Vpisano je leto opravljenega poročila, 2009. Zdajšnjo prvo damo in predsednika išče tudi Chubb Group of Insurance Companies zaradi nadomestila za neopravljeno storitev iz 2011.

V registru izgubljenega premoženja je vpisano tudi ime prvega slovenskega veleposlanika v ZDA Ernesta Petriča. V New Yorku, kjer je živel na elitni Tretji aveniji, je namreč preplačal znesek s kartico American Express. Po razpoložljivih podatkih je živel v zvezni državi Virginija, in sicer v vili, vredni preko milijon dolarjev, s štirimi kopalnicami in velikim vrtom. Pa tudi slovenski konzul v ZDA Vojislav Šuc je nekaj izgubil. V New Yorku ga od 2004. išče Allstate Insurance zaradi vračila denarnega zneska na podlagi zavarovalniške police. Tam je živel v vili, veliki slabih 280 kvadratnih metrov in vredni skoraj poldrugi milijon.

 

Deli s prijatelji