JAVNO PISMO

TRS napada kandidatko GZS za Stepišnikov stolček

Objavljeno 02. december 2013 09.58 | Posodobljeno 02. december 2013 09.58 | Piše: A. L.

Podpirala je in še podpira pisanje zakonov in predpisov »na kožo« posameznih interesnih skupin, kar je podlaga za sistemsko korupcijo v Sloveniji, med drugim izpostavljajo.

Alenka Avberšek.

LJUBLJANA – »Karierna uradnica iz gospodarske zbornice ni primerna za gospodarsko ministrico.« Tako so danes v javnem pismu zapisali iz stranke TRS o Alenki Avberšek, ki naj bi bila po poročanju nekaterih medijev eno od imen za funkcijo ministra za gospodarstvo.

Razloge TRS navaja kar po alinejah (citiramo):


– V času prve Janševe vlade je opazovala in tiho podpirala zadolžitev Slovenije od 14 na 40 milijard, zdaj pa ta zasebni dolg s sanacijo bank pretvarjamo v javni dolg, ki ga bomo plačali vsi davkoplačevalci, ne pa uradniki GZ ali gospa Alenka Avberšek.
– Podpirala je »tajkunske« kredite – in se nikoli ni opredelila do tajkunov, ki so z menedžerskimi odkupi večinoma izšli ravno iz vodstvenih organov GZS.
– Podpirala je in še podpira gradbeniške lobije, ni se opredeljevala do preplačanih avtocest, onkološkega inštituta, pediatrične klinike, aktualne polomije z gradnjo urgence …
– Podpirala je in še podpira investicijo v TEŠ 6, ki je značilen primer ugrabitve države, in investicije v proizvodnjo energije v velikih napravah, ne pa v investicije za učinkovito rabo in razpršeno proizvodnjo. 
– Podpirala je in še podpira pisanje zakonov in predpisov »na kožo« posameznih interesnih skupin, kar je podlaga za sistemsko korupcijo v Sloveniji.
– Z zgovornim molkom opazuje izvoz hlodovine, ne podpira celostne vrednostne verige izrabe lesa in kljub stališčem Združenja lesne in pohištvene industrije GZS zavira promocijo lesa v zgradbah pri zelenih javnih naročilih z zastopanjem interesov enega samega podjetja.
– V svojem izrazoslovju in pogledu na gospodarstvo ne pozna paradigme »trajnostna rast« in »krožno gospodarstvo«.
– Na okoljskih iniciativah in srečanjih se sploh ne pojavlja, češ da okoljevarstveniki zavirajo napredek!

V TRS ocenjujejo, da je »predlog GZS ne nazadnje milo rečeno politično neprimerna in vsiljiva samopromocija v času, ko je bila mandatarka izven države na gospodarski turneji«. Med drugim ugotavljajo, da GZS »zahteva subvencije za gospodarstvo po eni strani, po drugi pa razbremenitev gospodarstva, torej se zavzema za direktno obremenitev davkoplačevalcev«.

»Gospa predsednica vlade, ob dejstvu, da je vodstvo KPK odstopilo zaradi nemoči ob sistemski korupciji in ugrabitvi države s strani raznih lobijev, pričakujemo skrbno domišljen izbor kandidatke ali kandidata, še zlasti zaradi dogajanj na Ministrstvu RS za infrastrukturo in prostor in razlogov za odstop ministra za zdravje,« so sporočili iz TRS.

Deli s prijatelji