VZAJEMNA

Tožilec se bo nad oprostitvijo Jakliča pritožil

Objavljeno 11. november 2015 13.54 | Posodobljeno 11. november 2015 13.54 | Piše: STA, K. K.

Prepričan je, da je dal sodnik Boris Gabrijel Hrovat premajhno veljavo predhodnemu dogovoru med obtoženimi v tem primeru.

Marko Jaklič.

LJUBLJANA – Tožilec Jože Levašič je napovedal, da se bo pritožil na odločitev sodišča, ki je oprostilo četverico obtoženih v zadevi Vzajemna na čelu z nekdanjim predsednikom uprave Vzajemna Markom Jakličem. Jakličev zagovornik Boštjan Penko pa je zadovoljen nad »profesionalnostjo in pogumom« sodišča.

Sodnik zanemaril predhodni dogovor

»Sodnik je odločil, kot je odločil. Sedaj ga čaka težji del, saj bo moral pisno obrazložiti, kako si je zastavil, da je oprostil obtožene. Tožilstvo pa bo ob branju njegove utemeljitve videlo, v katero smer se mora pritožiti,« je po izreku sodbe ob odhodu s sodišča dejal tožilec s specializiranega tožilstva Levašič. Prepričan je, da je dal sodnik Boris Gabrijel Hrovat premajhno veljavo predhodnemu dogovoru med obtoženimi v tem primeru. »Dejstvo je, da so kazniva dejanja potekala vzporedno, in glede na to, da je znesek prišel na račun Jakličevega podjetja, menim, da je ta predhodni dogovor s tem dokazan. A tožilec zatrjuje, sodnik pa odloča,« je dejal tožilec.

»Denar je nesporno tekel, sami ste slišali, da so bili posli dejanski simulirani, fiktivni. Od kod bi drugače denar lahko prišel,« je še dejal tožilec. Na odločitev prvostopenjskega sodišča se tako namerava pritožiti, a opozarja, da bodo od tod dalje postopki tekli počasneje, saj je odpravljeno začasno zavarovanje premoženja.

Ni bilo pogoja za pranje denarja

Odvetnik prvoobtoženega Penko pa je zadovoljen, da »se je sodišče odločilo na tak način in zadevo presodilo strokovno, zakonito, pokončno in pošteno ter izreklo oprostilno sodbo«. Odločitev sodišča ga je, kot pravi, pozitivno presenetila, saj je »sodišče tokrat v nasprotju z nekaterimi dosedanjimi primeri že na prvi stopnji pokazalo veliko mero profesionalnega in strokovnega poguma ter odločilo, da ni nobenih dokazov za zlorabo položaja na relaciji med Vzajemno in podjetjem S&T ter posledično ne more iti za pranje denarja ne glede na to, koliko so sumljive okoliščine te transakcije na Hrvaškem. Enostavno ne more iti za kaznivo dejanje pranje denarja, če ni predhodno bilo storjeno drugo, primarno kaznivo dejanje.«

Sodišče je po njegovi oceni »dovolj jasno« zavzelo stališče, da ni šlo za nobena preplačila na relaciji med Vzajemno in S&T Slovenija. Penko je ob tem izpostavil, da je tudi tožilec v tem delu spremenil obtožnico in namesto preplačil očital premajhne popuste, kar je po besedah Penka »še bolj nenavadno in absurdno«.

Soobtoženi v zadevi Vzajemna, nekdanji član uprav zavarovalnice Franc Henigman je po današnji oprostilni sodbi izrazil veselje nad odločitvijo sodišča. Ob tem je izpostavil, da tožilcu nikoli ni uspelo zamajati njegovega zagovora. Prepričan je, da bo imela današnja sodba posledice tudi za nadaljnje zadeve.

»Proti meni je Vzajemna vložila osem odškodninskih tožb. Trenutni rezultat je, da je Vzajemna tri tožbe pravnomočno že izgubila na višjem sodišču, tri je izgubila na prvi stopnji in kot kaže, bi končni rezultat zame lahko bil osem proti nič,« je še dejal Henigman.

Deli s prijatelji