REŠITVE

Tonin: Na volitve hodijo le navijači posameznih strank

Objavljeno 26. januar 2013 21.04 | Posodobljeno 26. januar 2013 21.04 | Piše: S. J.

Kako izplavati iz politične krize?

LJUBLJANA – »Naša dolžnost je, da najdemo rešitev, res je, da bi bilo lažje, če bi oba, tako Janša kot Janković, odstopila, vendar je naša naloga, da nadaljujemo pogovore,« je o trenutnem političnem krču povedal predsednik Desusa in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Prepričan je, da obstaja možnost, da se znotraj parlamenta najde nova koalicija, v nasprotnem primeru nam še vedno preostanejo predčasne volitve, kar pa se mu zdi izredno slabo za Slovenijo.

Dodal je, da Desus zahteva odstop Zorana Jankovića z mesta predsednika stranke, kar pa se tiče županovanja, je Erjavec razkril, da je mestni odbor Desusa že zahteval njegov odstop. Kljub temu pa se mu zdi, da je to, ali Janković ostane župan prestolnice ali ne, predvsem stvar Ljubljančanov.

Rešitve lahko najdemo

Začasna voditeljica PS, Alenka Bratušek je tako kot Erjavec poudarila odgovornost, saj verjame, »če smo vsi odgovorni, bomo lahko našli 10 ali 12 projektov, ki jih bomo speljali. Tudi z NSi lahko najdemo skupni jezik.« Prav tako ne vidi problema, da ne bi našli rešitve za slabo banko in državni holding.

Spregovorila je tudi o 'zamrznjenem predsedniku' stranke in ponovila, da se je Janković umaknil z mesta predsednika stranke, na kongresu pa bodo izbirali novega predsednika: »Sama pa imam do kongresa vsa pooblastila.«

NSi je najodgovornejša stranka

Matej Tonin iz NSi je izpostavil, da so zagotovo stranka, ki se vede najodgovorneje, saj so zavezani projektom, ki so jih zapisali v koalicijski pogodbi. Prav tako pa ne pričakuje nasprotovanj strank, ki so in še bodo iz koalicije izstopile. Zaveda se, da vlada nima večinske podpore v parlamentu, vendar ob tem dodaja, da tudi drugim ne bo uspelo sestaviti večinske koalicije.

Kdo so kandidat za tehničnega mandatarja?

Bratuškova je prepričana, da je v Sloveniji več ljudi, ki bi bili sposobni voditi tehnično vlado, vendar pa o imenih ni želela govoriti. Po mnenju Erjavca bi na čelo tehnične vlade moral stopiti nekdo, ki nas bi potegnil iz krize, nekdo, ki pozna stvari, predvsem pa ne sme biti klasičen politik.

Proti predčasnim volitvam

Niti Tonin niti Bratuškova ne podpirata predčasnih volitev. Prvi meni, da ne bodo prispevale k ničemur: »Tisti, ki so kritični, ostanejo doma, na volitve hodijo le navijači posameznih strank.« Prepričan je, da če se danes nismo sposobni dogovoriti, se ne bomo mogli niti čez šest mesecev: »Šlo bo le za pol leta prostega teka.«

Tudi Bratovškova v hitenju s predčasnimi volitvami ne vidi veliko prednosti.

Še o Hrvaški

Beseda je v TV-klubu na komercialki tekla tudi o ratifikaciji pogodbe s Hrvaško, pri čemer je Erjavec, ki se bo v sredo zvečer na štiri oči srečal s hrvaško ministrico Vesno Pusić, še enkrat poudaril, da Slovenija pogodbe ne namerava ratificirati, če bo Hrvaška vztrajala pri tožbah glede LB.

 

Deli s prijatelji