NEKAJ MANJ KOT 289 EVROV

Tistim na socialni primaknili nekaj evrov več

Objavljeno 18. november 2015 21.15 | Posodobljeno 18. november 2015 21.15 | Piše: STA, Ma. F.

S 1. januarjem se zvišuje minimalni osebni dohodek na nekaj manj kot 289 evrov.

LJUBLJANA – Državni zbor je z 79 glasovi za in enim proti sprejel predlog novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki s 1. januarjem zvišuje minimalni osebni dohodek na nekaj manj kot 289 evrov, medtem ko zdaj znaša malenkost manj kot 271 evrov.

V skladu s socialnim sporazumom bo minimalni osebni dohodek spet izračunan prihodnje leto, napovedujejo na ministrstvu za delo.

Poslanske skupine so predlogu v torek večinoma napovedale podporo. V Desusu so opozorili, da bo zdaj minimalni osebni dohodek končno dosegel svojo polno vrednost, ki zaradi varčevalnih ukrepov še ni bila uveljavljena. V SD pa so dejali, da Slovenija po krizi uspešno okreva. Gospodarska rast se mora pokazati tudi pri ljudeh na robu, so menili. Tudi po mnenju nepovezanih poslancev je ukrep nujen.

V SDS so poudarili, da minimalna povišanja ne bodo zmanjšala stopnje revščine. V NSi pa ocenjujejo, da številni ukrepi t. i. levih vlad za zmanjševanje revščine niso bili učinkoviti. Vlado pozivajo, da se sistemsko loti reševanja socialne problematike.

DZ sprejel zakon o plačah javnih uslužbencev

Državni zbor je s 54 glasovi za in tremi proti danes sprejel zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2016 in drugih ukrepih v javnem sektorju. Gre za zakon, ki sledi nedavno sklenjenemu dogovoru med vlado in sindikati javnega sektorja. Nekateri varčevalni ukrepi se z zakonom sproščajo, nekateri pa ostajajo.

Deli s prijatelji