KORUPCIJA

Thalerjeva usoda negotova, kolega obsojen na zapor

Objavljeno 25. januar 2013 20.40 | Posodobljeno 25. januar 2013 20.40 | Piše: A. K.

Od vsega začetka zatrjuje, da ni kriv.

Zoran Thaler

LJUBLJANA – Sredi januarja je bil nekdanji evropski poslanec Ernst Strasser v Avstriji na prvi stopnji obsojen na štiri leta zaporne kazni zaradi sprejemanja podkupnine. Poleg Strasserja se je v središču korupcijske afere, ki jo je marca 2011 razkril britanski časnik Sunday Times, znašel tudi nekdanji slovenski evropski poslanec Zoran Thaler.

A zadeve se pri nas odvijajo počasneje kot v Avstriji, saj je zadeva zoper Thalerja tudi dve leti po razkritju afere še vedno v fazi predkazenskega postopka. Thalerja je Nacionalni preiskovalni urad kazensko ovadil že maja lani, tožilstvo pa je na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo.

Thaler od vsega začetka zatrjuje, da ni kriv in da si želi čim hitrejšega kazenskega postopka. Strasserjev in Thalerjev primer se sicer nekoliko razlikujeta, saj je Strasser v zameno za protiusluge dobil podkupnino, Thalerju pa so slednjo zgolj obljubili.

Preiskava Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf) v primeru Thaler ni ponudila dokazov o nepravilnostih, na podlagi katerih bi lahko uvedli disciplinski ali kazenski postopek, a je Thaler kljub temu odstopil. 

Deli s prijatelji