Težje poškodbe v primeru nezgod, predvsem prometnih in delovnih

Objavljeno 14. julij 2017 18.00 | Posodobljeno 17. julij 2017 10.40 | Piše: M. K.

Nesreča nikoli ne počiva in hitro se zgodi, da se v nezgodi tudi hudo telesno poškodujemo. Kdaj smo upravičeni do odškodnine, so nam pojasnili v podjetju Visoka odškodnina Planinšec.

Prometne in delovne nezgode pogosto vodijo v hude telesne poškodbe, ki lahko pustijo tudi trajne posledice. Ali smo v takšnih primerih upravičeni do odškodnine? S priznanimi pravniki iz pravne pisarne Visoka odškodnina Planinšec, d. o. o., kjer so specializirani prav za primere s težkimi poškodbami, smo se pogovarjali o naših možnostih za odškodnino.

Obrnite se na specialista

»V naši pravni pisarni smo se specializirali za pomoč pri urejanju odškodnin v primeru težjih poškodb, kjer je postopek bistveno bolj zapleten in zahteven kot pri lažjih in srednje hudih,« pravijo naši sogovorniki iz Visoke odškodnine Planinšec. Pojasnijo, da je v takšnih primerih potrebno dodatno pravno znanje, ki je vezano tako na samo teoretično odškodninsko pravo kot na pravno prakso, na podlagi katere se lahko poleg nematerialne odškodnine zaradi telesnih težav pridobijo še dodatna upravičenja oziroma pravice v obliki premoženjske odškodnine. V pravni pisarni Visoka odškodnina Planinšec številnim oškodovancem v primeru težjih telesnih poškodb poleg odškodnine uredijo še akontacije in rente kot obliko predvidene materialne škode.

image

Podlaga odškodninskega zahtevka

»Odškodninski zahtevek in pozneje morebitno odškodninsko tožbo denarno ovrednotimo kot odškodnino zaradi: pretrpljenih in bodočih telesnih bolečin, prestanih nevšečnosti med zdravljenjem, prestanih in bodočih duševnih bolečin zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti, duševnih bolečin zaradi primarnega in sekundarnega strahu. Prav ta strah je pri hudih poškodbah zelo intenziven, saj se oškodovanec ob nezgodi (če je bil pri zavesti) in kasneje v postopku zdravljenja boji, kakšen bo izid zdravljenja, ali bo trpel morebitno iznakaženost itd. Oškodovanci imajo tudi trajne posledice, ki se poznajo v vsakodnevnem delovanju in pri zmanjšanju delovne zmožnosti,« razložijo sogovorniki.

Ali sem upravičen do rente?

Visoka odškodnina Planinšec vam bo poleg vseh zapadlih in prihodnjih stroškov zdravljenja v nekaterih primerih lahko uredila še rento. »Pri oškodovancih, ki imajo priznano visoko stopnjo invalidnosti, uredimo še mesečno rento do spremenjenih okoliščin,« povedo. V primeru 1. kategorije invalidnosti bo oškodovanec načeloma lahko pridobil t. i. kapitalizirano rento, torej v enkratnem znesku, saj je njegovo stanje dokončno in se dejansko ne bo spremenilo. Pri tem se upošteva prihodnja delovna doba in znesek predvidene plače oziroma izgubljenega zaslužka, do zdaj morebitno zapadlo rento za tujo pomoč, prihodnjo rento za tujo pomoč ter rento za prihodnji izgubljeni zaslužek.

Nasvet oškodovancem

Pravniki Visoke odškodnine Planinšec vsem oškodovancem svetujejo, da po nezgodi poskrbijo za kakovosten slikovni material posledic nesreče. »Njihovi bližnji naj jih fotografirajo, pri čemer naj bodo na fotografijah vse poškodbe, tudi najmanjše vidne udarnine. Prav tako naj jih fotografirajo med okrevanjem v bolnišnici in domači oskrbi – skratka, kako ležijo z opornicami in raznimi fiksacijami v postelji, kako si sami dajejo injekcije proti strjevanju krvi v trebuh. Tudi fotografije oškodovancev na berglah ali vozičku. Poleg tega naj oškodovanci shranjujejo dokazila – račune – o vseh nastajajočih materialnih stroških in stroških zdravljenja. Vse druge podrobnosti jim seveda razložimo in svetujemo še v pisarni,« razložijo sogovorniki.

Če oškodovanec ni sposoben po prometni, delovni nezgodi ali drugi nezgodi v 7 dneh sam zavestno funkcionirati, v Visoki odškodnini Planinšec priporočajo družinskim članom oziroma njegovemu partnerju, da obišče center za socialno delo in poda prošnjo za določitev začasnega skrbnika za posebne primere. Tako bo lahko kot njegov začasni skrbnik urejal vse potrebno.

Ali lahko pričakujemo akontacijo

»Takoj na začetku zdravljenja vložimo akontacijski zahtevek, v katerem razložimo pristojni zavarovalnici dejansko stanje oškodovanca in jih zaprosimo z dobro pravno argumentacijo, da izplačajo čim prej določen znesek denarja kot akontacijo, ki se pozneje valorizira v odškodnino, saj oškodovanec oziroma bližnje osebe oškodovanca nujno potrebujejo del odškodnine zaradi nastajajočih materialnih stroškov oziroma določene izgube finančne narave, če je oškodovanec preživljal družinske člane,« pravijo sogovorniki. Kot nam pojasnijo, zavarovalnice po zakonu niso dolžne izplačati akontacije. »Tukaj gre predvsem za zaprosilo v obliki akontacijskega zahtevka, ki mora vsebovati pomembne razloge in dobro utemeljitev. Zavarovalnica se nato odloči, kako bo ukrepala oziroma ali nam bo ugodila,« še dodajo.

Koliko znaša akontacija, je odvisno od primera do primera. Načeloma se njeni zneski gibljejo od 1000 do 30.000 evrov. »To je tudi prijazna in zelo dobrodošla poteza zavarovalnic, saj oškodovanci poleg zdravstvenih doživljajo še finančne težave,« menijo sogovorniki.

»Posebej bi opozorili, da smo svetovali glede odškodnin iz naslova odgovornosti. Vsi oškodovanci pa lahko v primeru težjih poškodb posebej uredijo še invalidnine iz vseh nezgodnih zavarovanj. V primeru izredno hudih poškodb oškodovanca, uredimo še bližnjim odškodnino zaradi duševnih bolečin invalidnosti bližnje osebe,« sklenejo v pravni pisarni Visoka odškodnina Planinšec

Kontakt:
Visoka odškodnina Planinšec

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Telefon: 080 26 26

Deli s prijatelji