PROVOKACIJE IN NASILJE

Težave: hrvaška novinarka nad vojaka, migrant s kovinsko palico

Objavljeno 23. november 2015 20.43 | Posodobljeno 23. november 2015 20.51 | Piše: K. K.

Posamezni humanitarni delavci se z migranti pozdravljajo z dvignjenim kazalcem desne roke, kar pomeni enako kot zapis z zastave Islamske države: »Ni drugega boga, kot je Alah, in Mohamed je njegov poslanec.«

Hrvaška novinarka naj bi provocirala in skrivaj snemala slovenskega vojaka. Fotografija je simbolična.

GORNJA RADGONA, ŠENTILJ – Pripadniki Slovenske vojske so imeli po poročanju naših virov s terena težave s hrvaško novinarko. V Šentilju je hrvaška novinarka, medtem ko je skrivaj snemala, postavljala vprašanja, koliko je plačan, ali je zadovoljen in ali je že utrujen slovenskemu vojaku. Ta na vprašanja ni odgovarjal.

V rokav poskušal skriti palico

Prav tako v Šentilju je v drugi polovici novembra vojak opazil migranta, ki je v rokav poskušal skriti kovinsko palico. Domnevajo, da je šlo za palico od šotora. Posredovati je morala posebna enota policije, ki je zadevo menda uredila. Migranti so v Šentilju tudi slikali okolico, policiste, vojake in prostovoljce, poročajo naši viri.

Tam ima delo tudi finančna uprava. Pred dnevi so zalotili prodajalca cigaret, ki za svoje blago ni izdajal računov. Ko so ga ustavili, je zaslužil že tisočak. Cigarete po navedbah naših virov migrantom v Šentilju sicer prodajajo organizirano, v dogovoru z eno od pekarn, ki se z osebnim vozilom postavi ob ograji in v uri in pol zasluži približno 1500 evrov.

Nenavadno ravnanje humanitarnih delavcev

Kot poročajo naši viri, so težave beležili tudi na železniški postaji Dobova, kjer so opazili, da se posamezni humanitarni delavci pozdravljajo z migranti na vlaku z dvignjenim kazalcem desne roke, kar v islamu pomeni: »Ni drugega boga, kot je Alah, in Mohamed je njegov poslanec.« Ista misel je, tako naši viri, zapisana tudi na zastavi Islamske države (IS). S tem znakom sta se z migranti pozdravljala dva humanitarna delavca v odsevnih jopičih organizacije Karitas, ena je bila ženska. Na Gruškovju naj bi se pripadnica UNCHR, stara med 25 in 30 let, sicer pa domačinka s Ptuja, stalno gibala v bližini pripadnikov Slovenske vojske in jih spraševala, koliko avtobusov je prišlo, koliko jih še pride, koliko jih gre naprej, kam, zakaj se ne naredi drugače, ali je taka praksa.
 
V Gornji Radgoni so med migranti zaznali posameznike v vojaških hlačah z maskirnim vzorcem ter posameznike, ki prenašajo osebne stvari v vojaških nahrbtnikih. Taki posamezniki izstopajo iz množice, ker večina migrantov prenaša svoje osebne stvari v večjih vrečah. Vojaki poročajo tudi o pomanjkljivem nadzoru nad civilnimi osebami, torej prostovoljci, pri vstopu in izstopu z območja nastanitvenega centra v Šentilju. Odsevni jopič in kartica obešena okoli vratu dajeta vtis, da ima oseba določeno vlogo v namestitvenem centru, čeprav to ni gotovo. Ni seznamov z imeni, Slovenska vojska pa nima pristojnosti legitimiranja. Nekajkrat so tovrstne osebe samostojno spremljale posamezne migrante po območju namestitvenega centra, brez nadzora se tudi vozijo po namestitvenem centru.
 
Nasilneži provocirajo ženske vojakinje in policistke
 
Vojaki sicer pri izvajanju nalog opažajo, da se ob nemirih v namestitvenih centrih nasilnejši migranti osredotočajo na ženske pripadnice Slovenske vojske in policije ter s provociranjem poskušajo doseči konflikt, ker naj bi predvidevali, da so ženske najšibkejši člen pri varovanju, zato v enotah, namenjenih fizičnemu varovanju, ni več ženskih pripadnic.

Sicer pa se našim virom s terena zdi, da se je število policistov na nalogah zmanjšalo, glede na število policistov pa se povečuje odstotek vojakov.

Vojaki poročajo, da so občasno opazili neprofesionalen odnos posameznih policistov do migrantov, saj naj bi jih zmerjali v slovenskem jeziku. Medtem pa pripadniki Slovenske vojske tudi po več ur na določenih odsekih ograje opravljajo naloge brez prisotnosti pripadnikov policije, ko se ti umaknejo v vozila na počitek, zato se pojavljajo dvomi o pooblastilih in omejitvah Slovenske vojske v takih primerih.

Deli s prijatelji