INVESTICIJA

Teš bo predstavil program

Objavljeno 18. avgust 2011 12.04 | Posodobljeno 18. avgust 2011 12.04 | Piše: P. J./STA

Revizijo programa Teša 6 je zahtevala tudi vlada

Gradnja Teša 6
ŠOŠTANJ – Termoelektrarna Šoštanj (Teš) bo danes predstavila noveliran investicijski program za projekt šestega bloka elektrarne. Revizija programa Teša 6, katerega vrednost naj bi se povzpela na 1,3 milijarde, je sicer že četrta po vrsti, zahtevala pa jo je tudi vlada.

Revizor preveril poslovanje

Holding Slovenske elektrarne (HSE) se je za novelizacijo investicijskega programa odločil in priprave tudi začel, še preden ga je k temu pozvala vlada, so pojasnili pri HSE in dodali, da so se po sklepu vlade za novelizacijo začeli še intenzivneje udejstvovati. Vlada je namreč 14. aprila obravnavala celovito poročilo o Tešu 6 in HSE pozvala, naj imenuje posebnega revizorja, ki bo preveril poslovanje Teša, saj da projekt ni bil dobro voden.

Investitor je moral predlagati nov program

Takrat je vlada tudi sklenila, da bo državno garancijo za 440 milijonov evrov oziroma 80 odstotkov posojila pri Evropski investicijski banki (EIB) predlagala le, če bo investitor pripravil nov investicijski program, ki bo predvidel donosnost, kot jo v sektorski politiki zahteva ministrstvo za gospodarstvo.

So popravili diskontno stopnjo?

V sektorski politiki za energetiko pa je zapisano, da morajo vlagatelji v elektrarne na fosilne vire pri izdelavi investicijskega programa uporabljati 9-odstotno diskontno stopnjo. Pri zdajšnjem investicijskem programu je bila uporabljena 7-odstotna diskontna stopnja, kakršna se sicer skladno z vladno uredbo uporablja le za naložbe v neprofitne namene in za investicije brez tržnega tveganja.

Deli s prijatelji