TEŽA PADAVIN

Temna plat snega: na tisoče Slovencev brez elektrike

Objavljeno 09. december 2017 14.21 | Posodobljeno 09. december 2017 14.30 | Piše: K. K.

Na območju mariborskega elektra je bila prekinjena oskrba kar za 12.000 ljudi.

LJUBLJANA, MARIBOR Sneg, ki je mnoge zjutraj razveselil, je povzročil tudi veliko težav. Na oskrbnem območju družbe Elektro Maribor je v petek nekaj pred polnočjo na območju Slovenske Bistrice prišlo do izpada oskrbe z električno energijo zaradi okvare v RTP Slovenska Bistrica, zaradi katere je bilo prizadetih 12.000 odjemalcev.

Najhujše je bilo ponoči

Iz družbe sporočajo, da so že ponoči izvedli vse potrebne preklopitve in ponovno vzpostavili oskrbo z električno energijo. Zapadli težek moker sneg je ponoči podiral drevje. Podrta drevesa so na srednje- in nizkonapetostnih daljnovodih povzročala prekinitve vodnikov in tudi podpornih drogov. Zaradi tega je prišlo tudi do prekinitev oskrbe z električno energijo. Ob 4. uri je bilo prizadetih 12.000 uporabnikov predvsem na območju Pohorja, Kozjaka, Haloz in Slovenskih goric. Vse razpoložljive elektromonterske ekipe Elektra Maribor so na terenu in si skupaj s sodelavci v distribucijskem centru vodenja prizadevajo za čimprejšnjo odpravo okvar.

Do 11. ure je ekipam mariborskega elektra v zahtevnih razmerah uspelo odpraviti že 78 odstotkov izpadov oziroma zagotoviti ponovno oskrbo z električno energijo za 8200 uporabnikov. Ekipe na terenu in v distribucijskem centru vodenja si prizadevajo, da bi vsem porabnikom čim prej ponovno zagotovile oskrbo z električno energijo. Vseeno pa Elektro Maribor svoje uporabnike prosi za razumevanje.

Agregati

Težave ima tudi ljubljanski elektro, saj so zaradi težkega snega, ki je povzročil lom drevja in proženje zemeljskih plazov na distribucijskem omrežju v lasti Elektra Ljubljana, utrpeli škodo na infrastrukturi. Najhujše je v Zasavju na področju distribucijske enote Trbovlje. Ekipe so na terenu že od polnoči. Ob 11.45 je bilo na področju Elektra Ljubljana brez napetosti 194 transformatorskih postaj, ki z električno energijo oskrbuje 4774 odjemnih mest. Stanje se sproti spreminja.

Svetujejo tudi, kar bo prebivalcem brez elektrike sicer nekoliko nenavadno, naj podatke o stanju na omrežju spremljajo na spletni strani Elektra Ljubljana. Trudijo se, da bodo do večera vsi uporabniki oskrbovani z električno energijo. Nedostopne dele omrežja bodo v sodelovanju s civilno zaščito opremili z agregati.

Deli s prijatelji