OBNOVA

Teden po požaru že nova streha

Objavljeno 20. november 2015 21.03 | Posodobljeno 04. december 2015 16.06 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda
Ključne besede: streha obnova

Pri Bogolinovih z Mrtvic zagorelo prejšnji torek zaradi pregretega dimnika.

Slovenec v nesreči še vedno priskoči bližnjemu na pomoč. Foto: Rajko Kodrič

MRTVICE, KRŠKO – Konec dober, vse dobro, bi lahko zapisali ob koncu nekajdnevne akcije, ki se je končala v sredo ob 11. uri pri Bogolinovih na Mrtvicah pri Krškem. Prejšnji teden jim je namreč požar uničil ostrešje nove hiše, v katero so se nameravali vseliti spomladi, ko bi podrli več kot sto let staro hišo.

A Jože in Martin ter njuna mama Marija so zdaj več kot zadovoljni, saj so jim nesebično na pomoč priskočili mnogi, in s skupnimi močmi jim je uspelo, da so v samo osmih dneh pospravili posledice požara in še pred napovedanim poslabšanjem vremena naredili novo streho. »Zahvaljujemo se gasilcem PGD Vihre in Brege ter gasilcem PGE Krško, vsem vaščanom, ki so kakor koli, fizično in s finančnimi prispevki, pomagali pri odpravljanju posledic požara ter ponudili pomoč pri tesarskih delih na ostrešju. Brez njihove pomoči sanacija ne bi bila končana že osmi dan po požaru. Hvala tudi krovstvu in kleparstvu Vinka Škofljanca z Velikih Malenc pri Krški vasi, ki so takoj, ko je bilo pogorišče očiščeno, pristopili k izvajanju krovskih in kleparskih del,« so sporočili Bogolinovi.

Vsak dan je bilo na objektu najmanj 10 vaščanov, ki so se združili tudi pri zbiranju prostovoljnih denarnih prispevkov in jih izročili Bogolinovim, stisko družine, ki jo je tako nenadejano presenetil požar, pa je zaznalo tudi nekaj posameznikov iz sosednjih vasi, ki so samoiniciativno darovali denar in ga predali družini, vajeni skromnega življenja na kmetiji, kjer dela nikoli ne zmanjka.

Tudi v torek okoli pol sedmih zvečer je bilo tako. Mama Marija je bila v hlevu, Jože je najprej zakuril v peči, potem delal na dvorišču, Martin pa je šel kljub dopustu za dve uri v službo, saj je moral nujno opraviti neki posel. Ogenj sta prva opazila soseda in tudi poklicala gasilce, a kljub hitremu posredovanju je bilo ostrešje nove hiše, ki ni bila zavarovana, uničeno, delno tudi podstrešno stanovanje. A kaj lahko bi bilo še hujše, saj so stavbe in strehe na ozkem dvorišču precej blizu, v hlevu pa je bilo tudi 10 glav živine in trije prašiči.

Po ugotovitvah policistov je zagorelo pri dimniku, ki se je očitno pregrel, in sicer pri strehi, in to kljub temu da pri Bogolinovih dimnikar redno čisti dimnik in čeprav je ta izoliran in iz nerjavečega jekla. Očitno se je izolacija sesedla, les pa zato vnel. 

Deli s prijatelji