ODKRIVAMO SKRITE KOTIČKE

Tam, kjer se rodi Sava

Objavljeno 29. junij 2014 16.32 | Posodobljeno 29. junij 2014 16.33 | Piše: Blaž Kondža

Naša najdaljša reka Sava privre na plan v Zelencih, a njena pot se začne že v Tamarju.

Foto: Blaž Kondža

Dolina pod Poncami je svetovni sloves dobila z organizacijo smučarskih poletov v Planici, kjer se vsako leto preizkusijo najboljši in najpogumnejši smučarski skakalci na svetu. Vrvežu pod planiškimi velikankami, kjer trenutno pospešeno raste nov nordijski center, smo priča tudi poleti, ko je veliko parkirišče zasedeno z jeklenimi konjički številnih pohodnikov in alpinistov, ki se podajo na odkrivanje naravnih lepot Triglavskega narodnega parka in osvajanje vrhov Julijcev. Planica in še bolj uro hoda oddaljeni Tamar sta izhodišči za vzpon na Visoko Ponco (2274 metrov), Jalovec (2645 metrov), na (Malo) Mojstrovko (2332 metrov), če naštejemo nekatere od njih.

Pločevina ni dobrodošla

Do parkirišča pod skakalnicami smo iz Ljubljane potrebovali uro in nekaj minut vožnje. Nekoč je pot trajala dlje, a avtocesta do Jesenic je naredila svoje in za obisk Zgornjesavske doline iz našega glavnega mesta potrebujemo slabo uro – odvisno seveda od izbranega cilja. Nadaljevanje vožnje v Tamar nam je preprečil znak, ki prepoveduje promet z motornimi vozili po cesti, ki je bila nekoč prosto prevozna. Zato smo obuli pohodniške čevlje in si oprtali nahrbtnik. Za prevozno sredstvo bi lahko izbrali tudi kolo. Za hojo do Tamarja je boljša izbira desna pot, ki vodi skozi gozd in je v poletni vročini prijetnejša od hoje po cesti. Po uri hoje smo prispeli do Doma v Tamarju, kjer je ob vikendih vedno živahno in polno pohodnikov. Še preden dosežemo kočo, zagledamo kapelo Marije Pomagaj, kamor so nekoč romali najbolj verni Ratečani in okoliški prebivalci.

Slap Nadiža

Če želite uživati v svežem gorskem zraku in miru, se je pametno oddaljiti od koče, morda še globlje v dolino – dovolj bo kakšnih četrt ure sprehoda – ali pa se vzpeti na izvir Nadiže, ki bruha iz notranjosti Ponc. No, prijetno za planinsko malico iz nahrbtnika je tudi na bregu potočka, ki čez čas ponikne in se spet pojavi spodaj v dolini, v Zelencih, kjer dobi tudi novo ime – Sava Dolinka. Da, v osrčju doline Planica dejansko izvira naša najdaljša reka Sava.

Čarobna zelena

Bistveno manj naporen je obisk Zelencev, močvirja, ki je od leta 1992 razglašeno za naravni rezervat in vključeno v evropsko ekološko dediščino Natura 2000. Zelenci, ki so ime dobili po čarobni zeleni barvi jezera, so izvir Save Dolinke. Ta se nato v okolici Radovljice združi s Savo Bohinjko v Savo. Poleg vode slapa Nadiža jezero polnijo še drugi pritoki s pobočij doline Planica. Med opazovanjem dna Zelencev lahko vidimo, kako iz njega brbota voda, ki očitno ne moti potočnih postrvi. Najboljši razgled na močvirje, bogato z rastlinstvom in živalstvom, imamo z dvignjene lesene opazovalnice. Dostop do Zelencev je enostaven. Parkiramo na parkirišču ob glavni cesti Kranjska Gora–Rateče, kjer je odprta tudi okrepčevalnica, iz katere se širi vonj po mešanem na žaru. Do jezerca vodi krajša in zgledno označena gozdna pot.

Kekčeva dežela

Omenjena skrita kotička sta le delček tega, kar obiskovalcu ponudi Zgornjesavska dolina, po kateri se še vedno sprehaja otroški junak Kekec. Fanta smo srečali v Kranjski Gori in prijazno nas je povabil na obisk svoje dežele. Da, pridni turistični delavci skrbijo, da zgodba o Kekcu oživi.

Boljši oprijem v vsakršnih razmerah

Renault captur helly hansen je serijsko opremljen s sistemom za optimizacijo oprijema pogonskih koles Extended Grip. Način delovanja normalna cesta je namenjen vožnji po čvrstih voziščih (suhih, mokrih ali poledenelih). Pri mehki podlagi voznik sistemu Extended Grip prepusti uravnavanje moči na pogonskih kolesih, sistem pa samodejno prilagaja navor motorja in delovanje zavor, tako da dopusti nekaj več spodrsavanja prednjih koles. Celoletne pnevmatike M + S tako laže odstranijo blato ali pesek in najdejo podlago z boljšim oprijemom. V načinu delovanja izkušeni voznik slednji prevzame popoln nadzor nad navorom motorja in odreja pospeševanje po lastni presoji, sistemu pa prepusti optimiziranje delovanja zavor. 

Deli s prijatelji