PREISKAVA

T-2 pod drobnogledom kriminalistov

Objavljeno 14. julij 2011 15.55 | Posodobljeno 14. julij 2011 15.55 | Piše: T. L./STA

V družbi T-2 očitke o nepravilnostih zavračajo

V T-2 očitke in namigovanja o nepravilnostih zavračajo
MARIBOR – Mariborski kriminalisti na podlagi objavljenih informacij o domnevnih nepravilnostih pri poslovanju v T-2 preverjajo, ali obstajajo razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, so danes potrdili na Policijski upravi Maribor. V T-2 očitke o nepravilnostih zavračajo.

V T-2 ne vedo nič predkazenskem postopku

V telekomunikacijski družbi T-2 so povedali, da niso seznanjeni s predkazenskim postopkom, ki naj bi potekal proti njim in o katerem je danes poročal časnik Dnevnik.

»Ob tem ostro zavračamo vsakršne očitke in namigovanja o nepravilnostih v poslovanju T-2. Že marca letos, ko so se tovrstni očitki pojavili prvič, smo vse navedbe ovrgli, od takrat pa nismo prejeli nikakršnih novih informacij v zvezi s tem,« so zapisali v odzivu.

Ob tem so izpostavili, da je Okrožno sodišče v Mariboru v sredo upnike T-2 pozvalo h glasovanju o zaključku postopka prisilne poravnave, s čimer so se postopki, ki so nekaj časa stali, pričeli premikati v zaključno fazo.

Poskus diskreditacije družbe

»Zato težko verjamemo v naključje, da je zadeva, ki je odprta in znana že nekaj mesecev, ponovno pozornost v Dnevniku dobila ravno v tem trenutku. Očitno zaključek postopka prisilne poravnave družbe T-2 nekomu ni v interesu, zato današnje pisanje Dnevnika razumemo kot poskus diskreditacije naše družbe,« so še dodali v T-2.

Kriminalisti po poročanju Dnevnika preiskujejo, ali je ljubljanski podjetnik Bojan Kujavec prek slamnatih podjetij, povezanih z Gratelom Jurija Krča in domnevno s posamezniki iz operaterja T-2, ki je zadnja leta intenzivno vlagal v gradnjo omrežja, utajil več milijonov evrov davka na dodano vrednost (DDV) in opral še nekajkrat več denarja.

Denar iz slamnatih podjetij v zasebne žepe


Kujavec naj bi od leta 2004 prek svojih podjetij Boex in Bonet ter drugih povezanih podjetij ustanovil verigo slamnatih podjetij. Ta naj bi izdajala račune z visokimi zneski za plačilo neopravljenih in nekajkrat preplačanih storitev povezanim osebam, med katerimi naj bi bila v vrhu prav Gratel in T-2. Na podlagi teh obračunov naj bi obračunavali odbitni DDV ter s tem utajili 20 odstotkov davka.

Slamnato podjetje naj bi nato denar s svojih računov prenakazalo na račune različnih fizičnih oseb, tudi na Hrvaškem, v obliki posojilnih pogodb. V zasebnih žepih naj bi končal vsaj milijon evrov, del denarja pa šel tudi za podkupnine tistim, ki so do začete prisilne poravnave T-2 skrbeli, da so tokovi denarja v takšnem obsegu tako dolgo krožili, piše Dnevnik.

V Gratelu nič ne vedo

Tudi v Gratelu očitke zavračajo. »Družba Gratel ni seznanjena z morebitno preiskavo mariborskih kriminalistov niti ni v nikakršni povezavi z omenjenim podjetnikom. Tega in podjetja, ki so omenjeni v članku, ne pozna niti ni z njimi nikoli poslovno sodelovala,« so pojasnili.
Deli s prijatelji