DELOVNA NESREČA

Svojcem odškodnina, 
kaj pa krivcem?

Objavljeno 10. julij 2011 19.50 | Posodobljeno 10. julij 2011 23.00 | Piše: B. C.

Zaradi tragedije odškodnina svojcem Marka Šuštaršiča

Tragična smrt Šuštaršiča ni bila edina nesreča v Fenolitu
BOROVNICA – Avgustovska vest iz leta 2006 je bila notica o tragediji, ki je popolnoma spremenila življenje družine Šuštaršič iz Kamnika pod Krimom. V tovarni umetnih smol in mas Fenolit na Bregu pri Borovnici se je zgodila huda delovna nesreča. Delavca, stara 44 in 46 let, sta v proizvodni hali opravljala vzdrževalna dela. Pri popravilu ene od cevi, v kateri je bilo še polno fenola, ju je zalila jedka kemikalija. Mlajši delavec je bil zaradi opeklin takoj mrtev, destilat s fenolom ga je opekel po obrazu ter telesu in mu brizgnil celo v usta, drugega delavca pa so hudo ranjenega odpeljali v klinični center.

Da Marko Šuštaršič 21. avgusta pred petimi leti med popravljanjem manjše napake na cevovodu destilacijske posode s fenolom ne bi smel umreti, so prepričani organi pregona. Obtožnico proti odgovornima osebama v Fenolitu so vložili že novembra 2009. Vodja mehanične delavnice Anton Suhadolnik in vodja obrata smol Milan Markovič sta obtožena kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu, Franc Molk, ki je bil v delovni nesreči, usodni za Šuštaršiča, ranjen, pa povzročitve splošne nevarnosti. Sojenje na kazenskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča še vedno ni razpisano.

Pri tem primeru pa so bili precej hitrejši ljubljanski pravdni sodniki, sodnica Mihela Mohorič je nepravnomočno razsodila, da si Šuštaršičevi svojci zaslužijo odškodnino.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Kako velika odškodnina jim pripada?
Deli s prijatelji