OBRAČUNAVANJE

Šturm spet pisal Klemenčiču: Globoko sem prizadet

Objavljeno 22. januar 2013 20.10 | Posodobljeno 22. januar 2013 20.12 | Piše: Mo. S.

Lovra Šturma žalosti, da se mu Klemenčič ne opraviči in ne umakne svoje izjave.

Lovro Šturm in Goran Klemenčič.

LJUBLJANA – Javno pisno obračunavanje med nekdanjim ministrom za pravosodje Lovrom Šturmom in predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Goranom Klemenčičem se nadaljuje. Po tistem, ko Šturm Klemenčičevega opravičila ni dočakal, saj je, tako Klemenčič, kritika nezakonitega dela komisije neupravičena, je predsednik Zbora za republiko napisal še eno pismo.

Neresnična izjava ga je prizadela

»Vaše obširno policentrično usmerjeno pismo z dne 21. januarja 2013, ki ste mi ga naslovili in ga posredovali tudi javnosti, navaja številne okoliščine, ne odgovori pa na osredotočeni ključni očitek vaši neresnični javni izjavi, v kateri ste navedli: 'Šturm je te očitke in Zbor za republiko je te očitke utemeljil na podlagi člena, ki že eno leto ne velja več. Tak člen je bil tudi potem citiran v nekaterih medijih. Kaj več od tega ni potrebno komentirati,'« začenja Šturm. Kot pravi, je ta izjava neresnična in ga je globoko prizadela, sicer pa se je nanjo pred dnevi že odzval.

»Eno so mnenja, drugo pa dejstva«

»Dejstvo, da ne zmorete na enaki strokovni in akademski ravni v nekaj kratkih stavkih povedati, da je bila vaša izjava neresnična, da je ne zmorete umakniti in se zanjo, skladno s standardi akademske integritete, preprosto opravičiti, me žalosti,« je še zapisal. Meni, da vztrajanje pri nezmotljivosti ne prispeva k videzu integritete pomembne državne funkcije, ki jo Klemenčič predstavlja. »Še posebej me žalosti, ker iz vašega odziva ni bilo moč razbrati strpnosti do elementarnega spoznanja, da je v demokratični družbi izmenjava mnenj, tudi v obliki najbolj ostre kritike, namenjene ravnanju državnih organov in njihovih funkcionarjev nepogrešljiv sestavni del svobode posameznika in družbe kot celote,« dodaja.

Pri tem ni izvzet noben državni organ, vendar pa noben tudi ni nezmotljiv: »Vendar – eno so mnenja, ta so svobodna in so lahko zelo različna, dejstva so pa resnična ali ne. Za to gre, vse drugo je sprenevedanje in odvračanje pozornosti od tega ključnega etičnega poudarka.«

Deli s prijatelji