OBILNO DEŽEVJE

Strunjan pod vodo že tretjič letos

Objavljeno 12. december 2017 19.49 | Posodobljeno 12. december 2017 19.51 | Piše: Moni Černe

Zaradi deževja so imeli največ težav na Obali. V Sečovljah zaprta osnovna šolo in mejni prehod.

Foto: PU Kranj

KOPER – Na Obali je včeraj zjutraj cesto Belvedere - Strunjan v občini Izola zasul plaz. Še dva zemeljska plazova sta se sprožila na cesto med Lucijo in Kortami v občini Piran. Več plazov se je sprožilo tudi na cesti med Šmarjami in Dragonjo. Meteorne vode zaradi močnega deževja so ponoči zalivale hiše v Parecagu, Piranu, na Zgornjih Škofijah in v Kortah nad Izolo. Objekte je zalivala tudi reka Dragonja, kažejo podatki na spletnih straneh Centra za obveščanje Uprave za zaščito in reševanje. Sečovoljsko osnovno šolo in mejni prehod Sečovlje so morali zapreti, meteorne vode so povzročale težave v objektih Vrhpolju, Vipavi, Ajdovščini, Braniku, Volčji Dragi ter Novi Gorici.

Sandi Jugovac, vodja operative Javnega zavoda gasilske brigade Koper (JZ GB Koper) je za Slovenske novice povedal: "Na Primorskem je ponekod začelo poplavljati zaradi obilnega dežja skozi praktično vso noč. Voda je vdirala v posamezne hiše in kleti ter širša območja stanovanjskih hiš, na primer v Strunjanu, sprožali so se tudi plazovi. Na terenu je od ponedeljka od tretje ure zjutraj 40 gasilcev iz GB Koper in okoliških prostovoljnih gasilskih društev. "

Do včerajšnjega zgodnjega popoldneva so gasilci posredovali na 30. lokacijah, škodo, ki so jo povzročile poplave je v tem trenutku še nemogoče oceniti: "Najhuje je bilo v Strunjanu, a meteorno vodo smo uspeli pravočasno prečrpati." Obalni gasilci so tudi preklicali druge predvidene dejavnosti, kot so delovna usposabljanja in delovni obiski, vse je usmerjeno v varovanje, preprečevanje in odpravo posledic, ki jih povzročajo vremenske razmere. Na slabo vremensko napoved, je povedal Jugovac, so pripravljeni: " Obvestili smo zaposlene in kolege, naj bodo v stalni pripravljenosti."

Po napovedih vremenoslovcev bo danes oblačno. Padavine se bodo zjutraj krepile in čez dan znova zajele vso Slovenijo, zvečer bodo začele slabeti. V vzhodnih krajih jih bo malo. Meja sneženja bo sprva visoko, proti večeru se bo spustila do nadmorske višine okoli 1100 metrov. Jugozahodni veter bo slabel. Temperature bodo večinoma od 6 do 14 stopinj Celzija. 

Deli s prijatelji