OGLASNO SPOROČILO

Strogo žirijo prepričali domačini

Objavljeno 22. april 2017 10.05 | Posodobljeno 22. april 2017 10.06 | Piše: B. K.

Nedavno je v Radencih na tamkajšnji srednji šoli za gostinstvo in turizem potekalo četrto, zadnje predtekmovanje za Tuševo kuharsko zvezdo 2017. Na njem sta se najbolje izkazali domača ekipa in ekipa iz mariborske šole.

Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci je prejšnjo sredo gostila zadnje predtekmovanje za Tuševo kuharsko zvezdo 2017, na katerem so se pomerili mladi kuharji, natakarji in turistični tehniki. Na tekmovanju, ki ga organizira slovenski trgovec Tuš v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, se je tokrat pomerilo osem štiričlanskih ekip: Srednja šola Zagorje, SŠGT Celje, SŠGT Radenci (z dvema ekipama), SŠGT Novo mesto, SŠGT Ljubljana, SŠGT Maribor in SGTŠ Radovljica. Kot vedno so vsako ekipo sestavljali kuhar in njegov pomočnik, ki sta skuhala jed, ter natakar in turistični vodnik, ki sta poskrbela za strežbo in predstavila jed kot zaokrožen turistični produkt.

Spodbuda mladim

Pri Tušu so se za organizacijo Tuševe kuharske zvezde odločili z željo, da bi dodatno spodbudili zanimanje mladih za poklice v gostinstvu in turizmu. »Projekti, kot so naša Tuševa kuharska zvezda, so ne le zanimivi in inovativni, temveč tudi koristni in nujni, če želimo v Sloveniji dvigniti zanimanje za omenjeni poklic. Tako ta projekt aktivno doprinese k promociji poklicev in mlade navdušuje za gostinsko-turistične poklice,« nam je povedal Brane Pevec, direktor Cash&Carry in veleprodaje v Tušu. Obenem pa je to tudi priložnost za mlade, da se predstavijo tako širši javnosti kot bodočim delodajalcem in kolegom iz stroke. Tako tekmovanje promovira tudi srednješolske programe na področju gostinstva in turizma.

imageDrugouvrščena ekipa SŠGT Maribor gre tudi v finalno tekmovanje, ki bo 8. maja v Kranjski Gori.

Pod budnim očesom žirije

Tekmovalce sta ocenjevali dve strokovni žiriji – kuharska in žirija za strežbo, ki so ju sestavljali vrhunski kuharji in strokovnjaki za strežbo. Kuharska žirija je mlade kuharje in njihove pomočnike spremljala že med pripravo jedi – čas za pripravo zamišljenega krožnika je bil omejen, zato se je bilo treba podvizati in obenem tudi uskladiti z drugo polovico ekipe, natakarjem in turističnim vodnikom (ali drugim natakarjem). Njiju je med pripravo pogrinjka, strežbo in predstavitvijo krožnika skrbno opazovala žirija za strežbo. Tako kot vedno sta tudi tokrat po končanem ocenjevanju obe žiriji mladim tekmovalcem podali kup koristnih nasvetov in namigov, kako izboljšati krožnike in sposobnosti, ter jih tako motivirali za nadaljnje delo.

Veliki finale bo v Kranjski Gori

Potem ko je svoj krožnik predstavila še zadnja ekipa, sta žiriji staknili glave in odločili, kateri dve ekipi bosta šli v finale, ki bo 8. maja v sklopu Mednarodnega kulinaričnega festivala v Kranjski Gori. Pri tem nista imeli lahkega dela, saj so marsikje odločale malenkosti. »Skozi vsa štiri predtekmovanja smo zaznali veliko znanja in izrazito mero inovativnosti pri mladih in tudi danes so to ekipe dokazale. Pri pripravi hrane in predstavitvi pa v finalu pričakujemo še večji napredek in ponosni smo, da se bodo mladi predstavili na odlično sprejetem Mednarodnem kulinaričnem festivalu v Kranjski Gori ter se tako ob bok postavili že uveljavljenim strokovnjakom na gostinsko-turističnem področju,« je ob razglasitvi finalistov povedal Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Najboljša je bila domača ekipa

Prvo mesto je tokrat osvojila domača ekipa SŠGT Radenci, ki so jo sestavljali kuhar Manuel Časar, njegova pomočnica Nastja Žižek, natakarica Patricija Tkalec in turistična vodnica Nina Hari, njihovi mentorji pa so bili Dušan Zelko, Peter Pertoci in Elvira Štumpf. Gostom so dijaki iz Radencev postregli krožnik, ki so ga poimenovali Kraljestvo Petelina. Krožnik sestavljajo prsni file z jurčkovim grebenom, petelinje kroglice v pirinih rezancih, jetrna sekanica v krompirjevem srčku, narastek s koruzo in kašo, čemažev pire in posebnost krožnika – pörköljt, ki so ga pripravili tako, da so prepraženi čebuli, sveži rdeči papriki, obrezninam mesa in kostem petelina dodali začimbe, zalili in dušili.

Srebrna medalja pa je tokrat šla v Maribor, dijakom SŠGT Maribor, ki so postregli krožnik, imenovan Pohorski lonec na krožniku. Ekipo so sestavljali kuhar Jan Pintarič, njegova pomočnica Jasna Šumer, natakar Žan Pem in turistična vodnica Polona Gomboc, nad njihovim ustvarjanje pa so bdeli mentorji Sebastjan Žitnik, Boris Korošec in Bojana Korez. »S posebno noto začinjenosti naše pokrajine začenjamo gurmansko popotovanje po Pohorju s pečenim srnjim filejem v smrekovem sirupu na zelenjavnem pireju z brusnično omako, ki ga bo spremljal ješprenj z jurčki in lisičkami. Ker želimo, da na našem krožniku okusite zeleno Pohorje, bomo dodali ocvrti Pohorje beef s toplo regratovo solato na ajdovi zemlji in ragu z gomoljno zelenjavo,« so krožnik predstavili mariborski dijaki.

Kraljestvo Petelina
Prsni file z jurčkovim grebenom
 
Sestavine (za 5 oseb)
- 180 g petelinjih prsi
- 100 g jurčkov
- sol
- poper
- lovorjev list
- olje
 
Priprava:
Meso odluščimo od kosti in narežemo pet filejev, solimo in popramo ter v ponvi na hitro opečemo. Meso preložimo v pekač, na preostanku maščobe prepražimo šalotko, da rahlo porumeni. Dodamo narezane jurčke, sol, poper, lovor. Maso podušimo in porazdelimo na opečeno meso, pred serviranjem jih na kratko v pečici zapečemo.
 
Preostali recept zmagovalne jedi poiščite na www.tus.si

imagePrvo mesto so osvojili dijaki iz SŠGT Radenci, ki so žirijo prepričali s krožnikom Kraljestvo Petelina.

Kuharski del so ocenjevali:

Danilo Kozar, vodja kuhinje Hotel Termal, Boštjan Rožanc, vodja kuhinje Hotel Radin Radenci, Slaviša Amidžić, član DKSS, Štefan Sraka, nekdanji mladinski reprezentant, in Tomaž Vozelj, predsednik DKSS.

Strežbo in predstavitev so ocenjevali:

Roman Tadina, F&B Terme Ptuj, Branko Slavinec, F&B Radenci in Edvard Kužner, upokojeni profesor s SŠGT Celje.

Deli s prijatelji