NENAVADNO

Stranke Mira Cerarja ni več

Objavljeno 07. marec 2015 15.55 | Posodobljeno 07. marec 2015 22.05 | Piše: K. K., A. L.

Predsednik jih je nagovoril, Kešeljević dejal, da jih čaka veliko dela.

Miro Cerar.

SEŽANA – V Sežani so se danes sestali delegati stranke SMC, ki so spremenili ime Stranke Mira Cerarja v Stranko modernega centra. Kot je dejal ob tem Milan Brglez, so ime Mira Cerarja upokojili. Cerar je pojasnil novo ime – da so vrednotno in akcijsko uravnoteženi, kar pa ne pomeni, da so nekje obtičali, ampak so usmerjeni v razvoj, vrednote pa da poskušajo udejanjati. Ob tem je dodal: »Gremo naprej z novim imenom.« 


Cerar: Evropa potrebuje nas in mi njo

»Ena glavnih nalog vlade je gradnja. Gradnja in izgradnja. Da se graditi. V Sloveniji se da narediti železniški križ. Gradimo lahko ceste, mostove, žage. Seveda tako, da ne prizadenemo narave,« je povedal predsednik SMC Miro Cerar. Dodaja, da imamo možnosti velike: »Evropa potrebuje nas in mi njo. Če se Evropa ne bo razvijala, če Junckerjev načrt ne bo uspel, bo zaspala in zastala.«

Slovenci smo strpen narod, je še dejal.

»Vulgarnih kapitalističnih vzorcev iz 17. stoletja ne moremo prenesti v Slovenijo. Lahko pa razvijamo socialno podjetništvo,« pravi premier.

»Delajmo in se poskušajmo med seboj obveščati, kaj delamo,« še dodaja. Meni, da kljub temu, da je stranka nosila njegovo ime, SMC ni stranka enega človeka. Se pa strinja z mislijo, da bodo enotni obstali, zato člane poziva, naj bodo enotni. 

K. K.

SMC ima 3200 članov. Po besedah namestnika generalnega sekretarja stranke Horsta Hafnerja ima stranka 60 lokalnih odborov. Stranka je nastala lani pred poletjem, na dan prvega kongresa pa je stara devet mesecev. V parlamentu imajo 36 poslancev.

 Bučen aplavz ob spremembi imena stranke SMC.
image
To je prostor za novinarje.

Delovno predsedstvo so v SMC izvolili, vodi pa ga Milan Brglez, sicer predsednik državnega zbora. Soglasno so bili vanj izvoljeni člani Domen Božeglav, Ksenija Flegar, Bojana Cvahte in Lilijana Kozlovič.

Zbrane je v nekaj minutah nagovoril predsednik stranke in tudi prvi mož vlade Miro Cerar. Kaj je povedal, poslušajte v spodnjem videu. Še pred kongresom je za STA napovedal: »Pogovarjali se bomo o dosedanjem delu, o rasti in krepitvi stranke na lokalnem nivoju, o delu stranke v državnem zboru in na vseh drugih nivojih, obnovili nekatere programske poudarke in se, upam, tudi neformalno pogovorili ter izkoristili ta dogodek za prijateljsko in kolegialno druženje.« Mimogrede: o zamenjavi za ministrico Stanko Setnikar Cankar bo razmišljal od jutri naprej.

Sekretar v njegovem kabinetu Aleksandar Kešeljević je dejal, da ima stranka moder program, ob tem pa je opozoril, da jih v bodoče čaka veliko dela.

Med govorom vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicar, ki je imela precej dolg govor, v katerem je Milana Brgleza označila za »očeta«, sta nekaj besed izmenjala tudi slovenska evropska komisarka Violeta Bulc in minister Boris Koprivnikar.

Še nekoliko več časa si je vzela Milojka Kolar.

Za njo je bil na vrsti minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Sam sebe je označil za državnega hišnika. In ponosen je na to.

Še pred začetkom kongresa je na cesti nastal manjši zastoj. Menda zaradi predsednika stranke Mira Cerarja.

Deli s prijatelji