PREDVOLILNO SOOČENJE

Stranka Mira Cerarja in SDS v veliki prednosti pred ostalimi

Objavljeno 10. julij 2014 22.43 | Posodobljeno 11. julij 2014 00.32 | Piše: Ma. F.

Delež tistih, ki še nimajo odgovora, koga bodo volili, se manjša, a še vedno jih je več kot petina (21,1 odstotka).

LJUBLJANA – Le še nekaj dni nas loči do predčasnih parlamentarnih volitev, predstavniki strank pa se v zadnjih dneh trudijo prepričati volivce, naj v nedeljo obkrožijo njihovo stranko.

V zadnji predvolilni oddaji pred nedeljskimi volitvami se v studiu Pop TV soočajo Miro Cerar (SMC), Zvone Černač (SDS), Dejan Židan (SD), Alenka Bratušek (ZaAB), Karl Erjavec (Desus), Ljudmila Novak (NSi), Franc Bogovič (SLS), Zoran Janković (PS) in Luka Mesec (Združena levica).

Tri dni pred volitvami SMC in SDS v veliki prednosti

Delež tistih, ki še nimajo odgovora, koga bodo volili, se manjša, a še vedno jih je več kot petina (21,1 odstotka). Med tistimi, ki že vedo, pa jih je največ (19,5 odstotka) naklonjenih SMC, piše STA. SDS bi dobila 17,1 odstotka oziroma dobra dva odstotka manj, kažejo izidi zadnje javnomnenjske raziskave, ki jo je za Pop TV in Dnevnik pripravila Ninamedia.

Za prvima SMC in SDS je velika praznina, sledita pa Desus s 7,3 in SD s 4,7 odstotka. Potem NSi (3,6 odstotka), ZaAB (4,3 odstotka) in SLS z 2,3 odstotka. Še nižje je PS, ki ima 1,8-odstotno podporo.

Ninamedia je raziskavo izvedla med 7. in 9. julijem na vzorcu tisoč anketirancev.

Tudi v tokratni raziskavi Ninamedie so vpraševali po naklonjenosti do strank in dobili tako napoved: SMC se obeta 31,3 odstotka glasov, osem točk za njim pri 23,4 odstotka je SDS, sledi Desus z 11-odstotno podporo.

»Prava anketa bo v nedeljo«

Kot je povedal Cerar, se na javnomnenjske raziskave ne zanaša in da morajo ljudje oditi na volitve.

Na vprašanje, kdo bo mandatar, če zmaga SDS, je Černač odgovoril, da bo to stvar pogovora po volitvah. Izpostavil je, da je sodba, zaradi katere je Janša v zaporu, krivična. »Že otroci vedo, da ne more nihče iz zapora voditi vlade. Pravo vprašanje je, zakaj je nekdo, ki je nedolžen, v zaporu,« je dejal.

Voditelja sta Erjavca vprašala, ali bo tudi v prihodnjem mandatu osebno hodil na policijsko postajo zaradi svoje hčere. Erjavec je odgovoril, da v tem ne vidi nič spornega, z njim pa se je strinjal tudi Janković. »Kam pa bomo prišli, če niti oče ne bo smel zastopati hčerke?« je povedal. Ljubljanski župan sicer še vedno verjame v uspeh na volitvah, čeprav mu ankete ne kažejo dobro. Pravi, da bo prava anketa v nedeljo.

»Taki politiki je 13. julija treba reči ne«

Beseda je spet nanesla tudi na Janšo, za katerega je Cerar ponovil, da se v koaliciji z njim ne vidi. Černač je ob tem spomnil na izjavo, da vsaka velika svinjarija še ni kaznivo dejanje, ki je prišla iz Cerarjeve družine. »Mislim, da ni primerno, da gremo na tak način v dialog. To se mi ne zdi vredno neke politične razprave,« je dejal in dodal, da je šla ta pripomba na račun njegove pokojne mame. Bratuškova je pripomnila, da je Janša obsojen zaradi korupcije, in dodala, da je nepravično, kar Černač govori in kar dela SDS. »Taki politiki je 13. julija treba reči ne,« je povedala.

Cerar je glede sodbe Janši povedal, da predsednik SDS večkrat ni prišel na sodišče in postopek zaradi tega tudi zavlačeval. »Janša sploh ni izkoristil vseh pravnih možnosti, zato je tam, kjer je,« je pripomnila Bratuškova.

O privatizaciji državnih podjetij ...

Odločitev vlade, da zamrzne privatizacijo, je dvignila nemalo prahu, Černač pa je Bratuškovo povprašal, zakaj potem ni preprečila prodaje Mercatorja. Odgovorila mu je, da ga je prodala še Janševa vlada. Cerar, ki privatizaciji nasprotuje, je znova dejal, da Telekoma ne bi prodal. »Treba je reči ne in državna podjetja obdržati,« pa je dejal Janković. Novakova pa je povedala, da je ravno v podjetjih v državni lasti največja možnost za korupcijo. Erjavec je pripomnil, da so dobili namige, da privatizacija ne poteka v skladu z zakonom. Da je sklep vlade škodljiv za špekulante, pa meni Židan.

O nepremičninskem davku ...

Janković se zavzema za nepremičninski davek, meni pa, da je treba urediti evidence. Z njim se je strinjal tudi Cerar, izpostavil pa je, da je treba pri njegovi uvedbi paziti na ranljive skupine, na primer kmete ali socialno ogrožene. Stranke SDS, SLS in NSi davka na nepremičnine ne podpirajo. »Ta davek je bil napačen, krivičen,« je povedal Bogovič. Ob tem je izkoristil priložnost in zbranim v studiu pokazal zabojček zelenjave, s čimer se SLS med volilno kampanjo tudi promovira. Obljubil je, da bodo vsi na soočenju dobili njihovo zelenjavo. Tudi Združena levica nasprotuje nepremičninskemu davku, raje bi obremenili bogate in kapital. Borili bi se tudi proti davčnim oazam.

Zaščitili bi delavce

V Sloveniji so velika težava prekerni delavci, ki nimajo pravic. Bratuškova se ni strinjala, da njena vlada glede tega ni nič naredila, Erjavec pa je bil mnenja, da bi morali okrepiti inšpekcijo za delo. Moti ga, da imajo nekateri redno zaposlitev, a so poleg tega še na primer svetovalci pri enem državnem organu. Pojasnil je, da to ne leti na Cerarja, nato pa je kot primer navedel zdravnike, ki so zaposleni, ob tem pa dobivajo še dodaten denar. Novakova je dejala, da je treba ustvarjati nova delovna mesta in kaznovati tiste, ki kršijo zakonodajo. Izpostavila pa je tudi predolge dobe za pridobitev različnih dovoljenj, ki podjetnike ovirajo pri ustvarjanju delovnih mest in uresničevanju poslovnih idej.

Užaljeni Erjavec

Glede kadrovanja je Černač dejal, da bi morali biti na vodilnih mestih sposobni ljudje in da so v preteklosti že zamenjali direktorja, ki je bil slab, čeprav je bil blizu stranki. Voditelj je Erjavca spomnil na zaposlitev Roberta Kojca, ki je bil postavljen na najvišjo uradniško funkcijo, čeprav za to ni usposobljen. »To je žalitev,« je bil užaljen Erjavec, ki je voditelju zabrusil, da je nepristojen in da ga s tem vprašanjem želi diskreditirati. »Človek je strokovnjak,« je pripomnil.
 

Deli s prijatelji