JUBILEJNI

Sto žensk na Triglav

Objavljeno 04. julij 2015 21.11 | Posodobljeno 04. julij 2015 21.11 | Piše: Boštjan Fon

September se bliža in z njim naš tradicionalni, tokrat jubilejni, 50. pohod .

Leta 1968, ko se je rodil zdajšnji kronist pohoda, je bil ta že tradicionalen. Foto: Arhiv

LJUBLJANA – Kaj prinašajo dnevi v sredini septembra v povezavi s Triglavom? Ne samo lepega, tokrat jubilejnega, že 50. zaporednega doživetja za naše boljše polovice, ki jim pomagamo Slovenske novice, temveč idilo mogočnosti, tišino in spokojnost gorskega sveta, pomešane morda z drobnimi sitnostmi zaradi žulja na petnici ali preznojenih majic.

Pod zaščitnim znakom Sto žensk na Triglav je bilo na vrhu države že približno sto manj kot pet tisoč Slovenk in tudi več tujk, čeprav je malo manjkalo, pa ne bi bilo zaradi besnega deževja niti prvega pohoda, kaj šele vseh naslednjih, saj je bil prvi leta 1966 mišljen le kot enkratna akcija tednika TT. Ker pa se je dober glas takoj po vrnitvi udeleženk v dolino razširil po vsej državi, so se ženske še isti mesec že začele prijavljati za naslednje leto! Redakciji tednika TT ni preostalo drugega kot ponoviti organizacijo gorniškega romanja nežnega spola na sam vrh dežele, saj bi drugače tvegali sveto jezo žensk. To ni bilo preveč pametno niti takrat, pa priznajmo, ni niti danes. Tretji ženski pohod na Triglav leta 1968 je bil že tradicionalen, kot je pisalo v časniku TT, postal je tudi mednaroden. S pete celine, čez pol sveta, je za to priložnost pripotovala Avstralka slovenskih korenin, ko je dobila iz uredništva pisno zagotovilo, da jo bodo zelo izjemoma mimo vrste in žreba vzeli s seboj.

V varnih rokah

Na Slovenskih novicah smo kot licenčni naslednik za tedniki TT, ITD, Teleks in Plus ter časnika Delo pohod v svoje naročje sprejeli leta 1991. Ponosno lahko zapišemo, da smo poleg vseh stotnij naših ljubkih pohodnic ter spremljevalcev ustvarili zagotovo najbolj prepoznan pohod pri nas.

Udeleženke pohodov Sto žensk na Triglav, pa naj so bile izkušene planinke ali prvič v visokih gorah, so vedno vodili v svetovnih gorstvih in najbolj razvpitih stenah Himalaje ali Južne Amerike preizkušeni alpinisti, izprašani gorski vodniki, vojaški gorniki, enota gorske policijske enote in zadnja leta vsega zaupanja vredni možje v značilnih rdeče-črnih oblačilih, člani postaj Gorske reševalne zveze Slovenije.

Tudi oprema pogumnih udeleženk je vsako leto boljša in prav pri Novicah smo zadnje desetletje v popolnosti sledili usmeritvam v gorniško razvitem svetu, kamor Slovenija seveda spada. Predvsem primerni čevlji so zadnja leta standard, če smo pred ducat leti le priporočali čelado, je ta zdaj seveda obvezna, prav tako varnostni pas. Čelade in pasovi namesto ličil? Verjemite, da so ženske, ko si nadenejo zadovoljen nasmeh, najlepše. In to vam ponujamo s prvim objavljenim kuponom od petih

Prijave!

Bi se rade z drugimi gornicami v četrtek, 10. septembra, popoldne zbrale na Rudnem polju na Pokljuki, v objektu EVOJO, kjer bo prva prenočitev, se prej spoznale z vodniki in organizatorji pohoda ob strokovnem predavanju o varni hoji v gore, naslednja dva dneva pa se sprehajale, se vzpenjale in malo plezale po Julijskih Alpah? Vrhunec gorniške izkušnje s Slovenskimi novicami bo vzpon v petek, 11. septembra 2015, na najvišjo točko Slovenije, ob seveda primernih vremenskih in gorniških razmerah. Po prenočevanju v triglavskem domu Planika sledi v soboto, 12. septembra, vrnitev po isti poti. Če želite z nami, natančno izpolnite prijavnico in jo, nalepljeno izključno na poštno dopisnico, najpozneje do srede, 5. avgusta, pošljite na naslov: Slovenske novice, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, pripišite pa 100 žensk na Triglav. Sprejemamo tudi elektronske prijave na spletnem naslovu www.slovenskenovice.si. Stroški niso visoki, ker bodo tako kot vedno okroglega stotaka primaknile Slovenske novice. 

Deli s prijatelji