IZJEMNA PRILOŽNOST

Ste slišali? V sredo se nam bo približal velik asteroid

Objavljeno 14. april 2017 22.20 | Posodobljeno 14. april 2017 22.28 | Piše: STA, T. Pa.

»Čeprav ni možnosti, da bi trčil z našim planetom, bo to zelo bližnje srečanje za tako velik asteroid,« pravijo pri Nasi.

Nas res čaka nekaj takega (simbolična fotografija)?

WASHINGTON – Zemljo bo prihodnjo sredo na varni, a neudobni razdalji obšel asteroid, velik približno 650 metrov. Asteroid z imenom 2014-JO25 se bo Zemlji približal na 1,8 milijona kilometra, kar je manj od petkratne razdalje med Zemljo in Luno.

»Čeprav ni možnosti, da bi trčil z našim planetom, bo to zelo bližnje srečanje za tako velik asteroid,« so sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa.

Zemlji se bo najbolj približal, potem ko bo obkrožil Sonce. Kasneje bo pot nadaljeval proti Jupitru, nakar se bo vrnil v središče našega osončja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

19. april predstavlja »izjemno priložnost« za astronome in amaterske opazovalce zvezd, so še pojasnili pri Nasi. »Astronomi po vsem svetu ga nameravajo opazovati s teleskopi, da bi o njem izvedeli čim več,« so zapisali. Doslej poleg njegove velikosti in poti vedo tudi, da je njegovo površje dvakrat bolj odsevno od Luninega.

Asteroid 2014-JO25 je bil nazadnje v naši »neposredni bližini« pred 400 leti, naslednjič pa se bo približal enkrat po letu 2600.

Naslednje bližnje srečanje s kakšnim velikim asteroidom se ne bo zgodilo pred letom 2027, ko se bo 800 metrov velik asteroid približal zgolj na dolžino, enako razdalji med Zemljo in Luno.

Povprečna razdalja med središčema Zemlje in Lune je nekaj čez 380.000 kilometrov.

Deli s prijatelji