SNEMANJE

Ste pripravljeni? Bo kot pri pluženju snega

Objavljeno 18. december 2015 14.16 | Posodobljeno 18. december 2015 21.40 | Piše: T. L.

Pazite, da ne obtičite v koloni na avtocesti. Dars namreč izvaja sferično snemanje in lasersko skeniranje avtocest. Preverite, kje, kdaj in kako.

LJUBLJANA – Se spomnite, da so bili v torek precej nezadovoljni vozniki, ki so na podravski avtocesti obtičali v koloni in niso vedeli, zakaj?image Pri Darsu so nam pojasnili, da izvajajo tehniko snemanja avtoceste, zdaj pa so posredovali še natančnejše informacije in navodila za voznike, kje lahko v prihodnje pričakujejo zastoje zaradi snemanja. 

In kaj natančno snemajo na Darsu? Izvaja se sferično snemanje (fotografija celotne okolice iz ene točke, ki omogoča pregledovanje vsake točke na terenu) in lasersko skeniranje avtocest. Poleg pridobljenih podatkov laserskega skeniranja za potrebe vzdrževanja in upravljanja avtocest se bo izvedel popis prometne signalizacije in opreme za potrebe katastra Darsa in Banke cestnih podatkov (BCP; gre za zbirko standardiziranih podatkov o cestah in njihovih elementih). V preteklem tednu se je snemanje zaključilo na območju ACB Murska Sobota, zdaj pa se izvaja na območju Maribora in bo predvidoma trajalo do 21. decembra.

»Sferični posnetek in lasersko skeniranje cest potrebujemo za natančen popis prometne signalizacije in opreme ter naknadne obdelave podatkov za potrebe strokovnih služb. S takšnim načinom zajema podatkov je povsem eliminiran popis podatkov na terenu in s tem obvarujemo izvajalce nevarnega dela na območju avtoceste in zagotavljamo varnejši promet zaradi izvajanja teh del. S pridobljenimi podatki lahko določimo natančno geolokacijo, razdalje, površine, izdelujemo prereze, zaznavamo posamezne elemente (kot horizontalna prometna signalizacija itd.),« pravijo pri Darsu.

Do ponedeljka na štajerskem koncu, nato premor

In koliko časa bo trajalo snemanje? Pri Darsu odgovarjajo, da se načrti snemanja pripravljajo za vsako avtocestno bazo posebej glede na specifiko cest in prometne tokove, tako da bi prihajalo do čim manjših zastojev. Snemajo se vsi odseki avtocest in hitrih cest, prav tako vsi priključki, razcepi, počivališča in kamionske ceste, ki so v upravljanju Darsa. Snemanje se je pričelo zadnji teden v novembru 2015 na območju avtocestne baze Murska Sobota in se v decembru 2016 nadaljuje na območju avtocestne baze Maribor, ki bo predvidoma trajalo do ponedeljka, nato pa bo snemanje prekinjeno do začetka februarja 2016.

Kdaj, kje in kako

Predvideno snemanje se bo nadaljevalo v Kozini, Novem mestu, Slovenskih Konjicah, na Hrušici, v Ljubljani, Postojni in na Vranskem. Glede na načrt bo snemanje cest končano v prvi polovici maja 2016. Najprometnejši odseki cest, kot sta AC A1 med Slivnico in Razdrtim ter HC H3 ljubljanska obvoznica, se bodo snemali ob nedeljah dopoldne, ko je najmanj prometa. 

»Snemanje vozišč se izvaja s hitrostjo 50 km/h pod pomično zaporo, tako da se kolona vozil pomika za vzdrževalnimi vozili podobno kot pri pluženju snega. Po nekem času se vzdrževalna vozila, ki varujejo snemalno vozilo, umaknejo, da se kolona sprosti, nato se ponovno postavi pomična zapora in se nadaljuje snemanje vozišča.«

In kako naj vozniki preverijo, kdaj in na katerem odseku poteka snemanje, in se tako izognejo nepotrebnemu čakanju v koloni in slabi volji? Pri Darsu odgovarjajo, da se varovanje snemalnega vozila izvaja z dogovorjeno pomično zaporo (Darsove službe za prometno varnost in pristojne avtocestne baze). Snemanje cest pa je najavljeno v medijih prek ustaljenega protokola Darsovih nadzornih centrov in prometnoinformacijskega centra.

Deli s prijatelji