KAMPANJA

Ste prejemnik političnih SMS-sporočil?

Objavljeno 30. junij 2014 20.31 | Posodobljeno 30. junij 2014 20.33 | Piše: T. L.

Iz urada informacijskega pooblaščenca sporočajo, da bi iskanje pošiljateljev zahtevalo nesorazmerne ukrepe in obdelave osebnih podatkov, ki bi presegale neprijetnosti, ki jih povzročajo nezaželena SMS-sporočila.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Poznate koga, ki je v zadnjih dneh prejel sporočilo SMS s politično vsebino in z neznane številke? Sporočila so različnih vsebin in eno spodbuja k osvoboditvi Janeza Janše, predsednika SDS, drugo prejemniku 'naroča' (ali, bolje rečeno, svetuje), za katere stranke naj ne glasuje na julijskih volitvah, tretje pa agitira »borca proti gnili eliti« Aleša Metličarja, ki javnosti ni neznano ime image. Kot razkrije svetovni splet, naj bi bil Metličar, ki je omenjen v eni različici sporočila, že večkrat povezan s podobnim množičnim pošiljanjem SMS-sporočil, ki jih je uporabljal za širjenje svojih idej o družbi in politiki. Na spletnih forumih je mogoče zaslediti zapise, da so podobna sporočila z Metličarjevim podpisom (ali v njegovem imenu) prihajala do uporabnikov mobilnih telefonov tudi lani. 

Preiskava pooblaščenca še v teku ... 

O letošnji predvolilni pošiljki sporočil je bil obveščen tudi urad informacijskega pooblaščenca, kjer pa so še molčeči glede samega postopka preiskave in informacij ne razkrivajo, saj je postopek inšpekcijskega nadzora še v teku, so nam sporočili. V tem času so že zbrali nekaj podatkov, saj so prejeli več deset prijav, ki se nanašajo na prejemanje nezaželenih sporočil s politično vsebino z neznanih mobilnih številk.

V inšpekcijskem postopku zdaj informacijski pooblaščenec preverja, ali je prišlo do zlorabe osebnih podatkov, preprosteje, ali je bila odtujena ali zlorabljena obstoječa zbirka osebnih podatkov. Kot so ugotovili, identitete kupcev niso mogli ugotoviti, saj sporočila prihajajo z predplačniških številk (okvirno 15). 

Pošiljatelje bi se »morda dalo izslediti na podlagi prometnih in lokacijskih podatkov, vendar pa v zakonodaji taki primeri niso opredeljeni kot kazniva dejanja, katerih preiskava bi ob sodni odredbi omogočala pridobitev teh podatkov«, še sporočajo iz urada.

image
FOTO: Primer SMS-sporočila

... neprijetnosti pri iskanju pošiljateljev so večje, kot jih povzročajo sporočila 

V konkretnem primeru pooblaščenec še ocenjuje, da bi iskanje pošiljateljev »zahtevalo nesorazmerne ukrepe in obdelave osebnih podatkov (ukinitev predplačniških številk, iskanje vzorcev prejemnikov, lociranje posameznikov), ki bi presegale neprijetnosti, ki jih povzročajo takšna nezaželena sporočila«.

In kaj naj storijo prejemniki, ki hočeš nočeš prejemajo sporočila? Priporočajo jim, da se obrnejo na svoje ponudnike storitev mobilne telefonije, saj lahko oni ukrepajo v primeru kršitev določb svojih splošnih pravil uporabe storitev in sprejmejo ukrepe za preprečitev nadaljnjega množičnega pošiljanja nezaželenih sporočil. Lahko pa uporabniki pametnih telefonov sami z namestitvijo namenskih aplikacij blokirajo nezaželene klice oziroma sporočila, še sporočajo iz urada.

Deli s prijatelji