ROK SE IZTEKA

Ste med njimi? Ministrstvo in Furs že odpisujeta dolgove

Objavljeno 30. oktober 2015 17.49 | Posodobljeno 30. oktober 2015 17.49 | Piše: STA, T. L.

Pri projektu sodeluje več kot 200 podpisnikov sporazuma o odpisu dolgov.

LJUBLJANA – V soboto se izteka rok za oddajo vlog za enkratni odpis dolga v skladu z vladnim projektom pomoči socialno najšibkejšim. Doslej so na ministrstvu za delo in Finančni upravi RS (Furs) skupaj prejeli več kot 1500 vlog, sicer pa pri projektu sodeluje več kot 200 podpisnikov sporazuma o odpisu dolgov.

K sporazumu o izvedbi odpusta dolgov je do 28. oktobra po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pristopilo 214 podpisnikov, tako občin kot tudi podjetij in bank.

Ministrstvo: Dolg doslej odpisali 97 dolžnikom

Podpisniki so prejeli vrsto vlog, število ustreznih – za enkratni odpis dolga lahko do sobote zaprosijo dolžniki, ki so bili kadar koli v obdobju od 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz najnižjih dohodkovnih razredov, dolgovi pa so morali biti konec lanskega leta zapadli za več kot eno leto – pa se med podpisniki močno razlikuje.

Kot so sporočili z ministrstva so prejeli preko 600 vlog, takšnih, ki po prvi oceni ustrezajo kriterijem odpisa, pa je okoli 430. »Vloge se rešujejo, dolg smo doslej odpisali 97 dolžnikom,« so še zapisali.

Furs: od 943 ugodno razrešili 99 zadev

Furs je do 23. oktobra prejel skupaj 943 vlog za izredni odpis dolgov, nerešenih pa je še 16 zadev. Ugodno so razrešili 99 zadev, skupni odpisani znesek pa doslej znaša 3059,54 evra, kar je povprečno 30,90 evra na zavezanca. Ob tem so poudarili, da davčna zakonodaja fizičnim osebam že vrsto let omogoča odpis davčnih obveznosti ob pogoju, da bi bilo s plačilom davka ogroženo preživljanje davčnega zavezanca in njegovih družinskih članov.

Najvišji znesek, ki ga za odpis dolgov lahko porabi država, je milijon evrov. Zaradi te omejitve bo eden od kriterijev za odpis dolga tudi vrstni red vloženih prošenj, so pojasnili na ministrstvu.

Podjetja, ki so podpisala sporazum o sodelovanju pri pomoči najšibkejšim, pa dolg odpisujejo ločeno in imajo pravico sama določiti višino odpisa.

Poleg ministrstva in finančne uprave je k sporazumu pristopilo več kot 100 občin, med njimi tudi vseh 11 mestnih občin.

Na ljubljanski občini so zapisali, da so v okviru Javnega holdinga Ljubljana, ki sprejema vloge za javna podjetja Energetika Ljubljana, Snaga in JP Vodovod-Kanalizacija, prejeli 166 vlog, v Javnem stanovanjskem skladu Mestne občine Ljubljana pa so zapisali, da je skladno z zakonom lahko predmet odpusta 74 dolžnikov.

V Mariboru so za vrtce prejeli 86 vlog za osnovne šole pa 57. Ob tem opozarjajo, da bo dokončno število in pa tudi število vlog upravičencev znano v prihodnjem tednu. Poleg tega so v informacijsko pisarno Mestne občine Maribor prejeli še 22 vlog za Energetiko, 31 za Nigrad, 34 za Snago, 13 za Vodovod in 30 vlog za druge dolgove, kot so najemnine, redarstvo, in elektrika.

V najstarejšem slovenskem mestu so osnovne šole in vrtec na občino posredovali 12 vlog za odpis dolga. Vlog, ki ustrezajo odpisu dolga, je za zdaj pet. Pri Komunalnem podjetju Ptuj so prejeli 31 vlog, od tega jih pogoje izpolnjuje 18.

Poleg občin so k sporazumu pristopili tudi številna podjetja in banke, med njimi največji slovenski banki NLB in NKBM. Kot so zapisali v mariborski banki, so doslej prejeli okoli 170 vlog.

Dolgove bodo odpisali tudi v največjem slovenskem energetskem podjetju Petrolu, doslej pa so prejeli okoli 100 prošenj za odpis dolga. V zavarovalnici Adriatic Slovenica so prejeli okoli 550 vlog, od teh pa približno polovica ustreza zakonski pogojem za odpust dolgov.

Ob tem vsa podjetja poudarjajo, da bodo končni podatki znani šele po koncu zbiranja vlog, sicer pa morajo biti dogovori za odpis sklenjeni do konca januarja 2016.

Deli s prijatelji