OHCET

Stari običaji bogatijo 
Pivo in cvetje

Objavljeno 20. julij 2014 18.20 | Posodobljeno 20. julij 2014 18.21 | Piše: Mojca Marot

Ohcet po starih šegah v Laškem pripravljajo že vse od leta 1967 in je tako po ljubljanski najstarejša ohcet na Slovenskem.

Sebastjana Lah in Alen Matek se bosta danes poročila na ohceti po stari šegi. Foto: Mojca Marot

Sebastjana Lah in Alen Matek se bosta danes, kot 46. par, čisto zares poročila na tradicionalni ohceti po stari šegi, ki jo v sklopu letošnje jubilejne, 50. prireditve Pivo in cvetje v Laškem pripravlja domači etno odbor Jureta Krašovca Možnar. Prav omenjeni odbor, ki povezuje člane več različnih kulturnih društev iz občine Laško, že trideset let obuja stare šege in običaje, z različnimi prikazi, plesom in glasbo pa zadnja desetletja bogati tudi največjo turistično prireditev pri nas, ki ima tudi zato poseben čar.

Srečanje poročenih parov

Njihov etnografski del prireditve so tudi letos postavili v improvizirano etno vas in jo poimenovali V naši vasi je lepo. Z obujanjem spominov na našo preteklost in bogato dediščino pa vselej pritegnejo obiskovalce vseh starosti. Letos so se na ulicah Laškega predstavljali člani domačega Likovnega društva, Kulturnega in Konjerejskega društva iz Vrha nad Laškim, Šentruperta, Trobnega Dola, Jurkloštra, Rečice in Miklavža ter Ofirovci in koledniki, v gosteh pa so bili še člani Kulturnega društva in folkloristi iz Kobilja, Obsotelja in s Kozjanskega ter Koroškega, ki so prikazovali svoje etnografske značilnosti in posebnosti. Vse dni pa so v etno vasi predstavljali tudi par, ki se bo danes poročil v Laškem, kjer so sicer prvo ohcet pripravili leta 1967. Takrat so prikazali gorenjsko ohcet, a so jo le zaigrali in para niso zares poročili. Čez nekaj let ohceti celo sploh niso imeli, po 13 letih pa so jo znova obudili člani omenjenega etno odbora in ji pridali lokalni pridih. Vse od leta 1987 tako prikazujejo, kako so se v teh krajih možili in ženili pred 160 leti in več. Prav tako se zadnjih 28 let pari poročajo zares. In velika večina teh se bo danes tudi srečala, saj so jih organizatorji povabili na jubilejno Pivo in cvetje. In od 45 jih je svojo udeležbo potrdilo okoli 30.

Danes zaključna parada

Zanimivo jih bo videti in slišati, kako bodo obujali spomine vsak na svojo ohcet, ki je vse prej kot običajna. Biti na očeh javnosti ni mačji kašelj, še večja težava za marsikoga so tradicionalna ohcetna oblačila, v katera je oblečena vsa svatovščina in so za ta letni čas vse prej kot udobna. So namreč zimska, saj so se nekoč ženili in možili pozimi, še pred pustom, ko so za to imeli čas. Ker pa takrat, v zimskem času, običajno ni bilo svežih rož, so prišle na svoj račun kranceljpintarice, ki še danes v Laškem izdelujejo pisane rožice iz krep papirja. Ne, to ni kič, kot bi morda menili mladi, to je tradicija, ki se je prav tako ohranila vse do danes.

Sicer pa se prireditev Pivo in cvetje, ki ji v Sloveniji ni podobne, vsaj ne po obsegu in tudi ne pestrosti dogajanja, kjer prav vsak najde kaj zase, danes zaključuje s popoldansko, prav tako tradicionalno parado, v kateri vedno sodeluje več godb na pihala, mažoretke, pa seveda tudi domača pivovarna, brez katere prireditve nikoli ne bi niti bilo, pa tudi različna društva, med katerimi moramo posebej omeniti Holtikulturno društvo. Poleg piva je namreč cvetje tisto, ki ga v mestu ob Savinji ne manjka, le obiskovalci ga žal ne opazijo vedno. In številni vozovi bodo, poleg etnografske dediščine, ozaljšani tudi s cvetjem in cvetličnimi aranžmaji. Domačini si bodo po štirih burnih dneh in nočeh oddahnili, a hkrati upali, da letošnja prireditev ni bila zadnja, saj bi jo, roko na srce, pogrešali. 

Deli s prijatelji