PRVI SMETOMAT

Stanovalci na Jakšičevi ulici so poskusni zajčki

Objavljeno 01. avgust 2011 15.56 | Posodobljeno 01. avgust 2011 15.56 | Piše: Aleksandar Lukić

Jutri umikajo smetnjake, nameščen je namreč smetomat

Za zdaj edini smetomat v Ljubljani

LJUBLJANA – Potem ko so za Bežigradom v Ljubljani uvedli kartice za zapornice, jih uvaja še podjetje Snaga – spada pod Mestno občino Ljubljana (Mol). In zakaj jih gospodinjstva potrebujejo? Za odlaganje smeti. Tako je. V Ljubljani na Jakšičevi ulici namreč testirajo prvi tako imenovani smetomat, v katerega se odlagajo mešani odpadki. Gospodinjstva so zato, da lahko vanj odložijo smeti, prejela kartico. Smetomat pa ob vsakem odlaganju smeti zabeleži njihovo maso. Iz tega sledi, da želijo v Molu zaračunavati smeti po sistemu ‘kolikor odložiš, toliko plačaš‘. A to naj se še ne bi zgodilo tako hitro.

Smetomati so v interesu vseh

Ob klicu na brezplačno številko so nam pojasnili (klicali smo kot radovedni Ljubljančani in ne kot novinarji), da gre za edini tovrstni koš za smeti v Ljubljani. Trenutno je projekt še v preizkusni fazi, v kakšnem letu ali dveh pa bi morebiti že lahko zaživel. Med stanovalci Jakšičeve ni posebej priljubljen, če sodimo po tem, da na Snagi ne beležijo pretiranega vnosa odpadkov. Na vprašanje, v čigavem interesu se uvajajo smetomati, pa je Snagin zaposleni na brezplačni številki razložil, da je to v interesu vseh: »In občine in občanov. Zaračuna se dejanski odlog smeti.« Pojasnil nam je še, da odloga smeti po količini še ne bodo začeli zaračunavati tako hitro, saj je treba za to spreminjati odloke, za kar pa je potreben čas.

V torek bodo ostali brez posod za smeti

O ceni smetomatov in njihovi uporabi smo vprašali tudi na Mol. Odgovoril nam je namestnik direktorja Snage Valter Nemec, ki je zapisal, da šele pripravljajo obvestilo za medije. »Trenutno ‘smetomat‘ šele testiramo, saj še nismo odstranili klasičnih posod za odpadke. To bomo naredili predvidoma jutri, nato bomo še anketirali uporabnike. Tudi njihova mnenja bomo predstavili. Predvidevamo, da bo to obvestilo pripravljeno konec tega ali v začetku naslednjega tedna. Prosimo za razumevanje.«

Deli s prijatelji