AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Sredi dneva in popoldne krajevne plohe

Objavljeno 04. april 2017 08.40 | Posodobljeno 04. april 2017 08.42 | Piše: Andreja Sušnik

Letošnji marec je eden najtoplejših v zgodovini meritev. Podobno topel je bil v letih 2014, 2012 in 1994. Zaradi pomanjkanja padavin se zaloga vode v površinskem sloju tal vztrajno zmanjšuje.

Temelji zgodovine term v angleškem mestu Bath so bili postavljeni v obdobju starega Rima.

V Novem mestu je bil marec za 3,3 °C, v Ljubljani 3,6 °C, v Ratečah pa kar 3,7 °C toplejši kot v povprečju 1981–2010. Vremenske razmere omogočajo precejšnje izhlapevanje, med 2 in 3 litri vode na kvadratni meter na dan. Deževalo je le na začetku meseca, v osrednjem in vzhodnem delu Slovenije je padlo okoli 30 mm dežja oziroma slabih 40 odstotkov običajnih padavin v marcu, ki tudi pregovorno velja za suh mesec. Le okoli 15 mm oziroma komaj 30 odstotkov običajnih količin padavin so namerili na severovzhodu države, 30 mm je padlo na Obali. Samo na Goriškem je padlo 76 mm dežja oziroma 70 odstotkov v primerjavi z dolgoletnim povprečjem.

Napoved

Jutri bo spremenljivo vreme, predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe. V noči na četrtek bo prehodno oblačno, nekaj dežja bo proti jutru predvsem v južni polovici Slovenije. V četrtek čez dan bo nato spremenljivo vreme in predvsem sredi dneva in popoldne bo še nastalo nekaj ploh. Ponekod bo pihal severni do severovzhodni veter.

Od 6. do 11. aprila

Po četrtku bo vpliv obširne višinske doline s hladnim zrakom nad našimi kraji slabel. Območje visokega zračnega tlaka se bo iznad zahodne Evrope predvidoma pomaknilo nad Alpe in Sredozemlje in na začetku prihodnjega tedna slabelo. Nad naše kraje bo pritekal spet toplejši zrak. V četrtek bo še spremenljivo vreme s krajevnimi padavinami, proti koncu tedna pa bo predvidoma spet več sonca in topleje. 

image

Spomladanska suša se nadaljuje

Zaloga vode v površinskem sloju tal se vztrajno zmanjšuje. Izsuševanju so najbolj izpostavljena gola preorana tla, ki še čakajo primerne razmere za pripravo pred spomladansko setvijo.

Sušni stres v tem času najbolj ovira razraščanje ozimnega žita, oteženo je tudi črpanje hranil, ki so bila dodana s spomladanskim dognojevanjem.

Še bolj izpostavljene sušnemu stresu so jare setve žita, ki je zdaj v fazi vznika oziroma v občutljivih fazah razvoja prvih listov, šibke koreninice pa so le težko kos izsušenim tlem.

Sušni stres v zgodnjih fazah razvoja zmanjšuje možnost, da se bodo jari posevki razvili v optimalnem času, še pred morebitno poletno sušo. Oviran je tudi vznik zgodnjih setev vrtnin in sajenja vrtnin na prosto, ki v takih razmerah potrebujejo pomoč z namakanjem. Zaradi suše so travniki suhi in lepo počesani čakajo na obilnejši dež.

7. april 2003

V višjih legah so izmerili za april zelo nizke temperature. Na Kredarici (2514 m) je bila najnižja dnevna temperatura –20,2 °C, čez dan pa je ostala pod –18 °C. Na Krvavcu (1740 m) se je ohladilo na –14,2 °C, na Voglu (1535 m) na –10,6 °C ter na Lisci (943 m) na –7,6 °C.

Kaj postorimo v prvih dneh aprila

Če si kar po domače rečemo: Preštihajmo vrt!

Deli s prijatelji