NA KOŽO

Srečno!

Objavljeno 18. december 2015 23.35 | Posodobljeno 18. december 2015 23.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Sreča je kakor sonce; ko je najlepša, zatone. Takrat ostaja upanje.

Bojan Budja. Foto: S. N.

To je zadnja sobotna kolumna v tem letu. Čez sedem dni bo praznik, pobožično bomo trknili dnevu samostojnosti in enotnosti, sobota kasneje bo že v 2016., nosila bo datum 2. januar. Čas je torej za prijazne besede. A kaj ko živimo v neprijazni državi. Še snega, da zakrije vso to čez leto nabrano vsakovrstno umazanijo, nam ne privošči. Vse več je tega, kar nam jemlje. Dnevov, ki prihajajo, nam ne more. Prihaja božič, največji družinski praznik, tudi najbolj ljudski. Preživel je celo komunizem, torej je dokazano nesmrten. To je čas, ko se napuh, sovraštvo, mržnja, zloba nemočno umikajo, na njihovo mesto pa stopijo razumevanje, ljubezen, dobrota, srčnost. Resda ne traja prav dolgo, a vendarle dovolj za vsaj kanček sreče. Sreča.

Sem med tistimi, ki prisegajo, da je iz črk j, a in z sestavljena beseda jaz najbolj nesmiselna beseda vseh besed. Ker je samota nemogoča. Ker nekaj, čemur se pravi en človek, ne more obstajati. Ker se ne more objeti, stisniti roke, poljubiti, ker nima s kom nazdraviti, trkniti, z nikomer spregovoriti, nikomur pisati, nikogar ljubiti, jeziti, spoštovati, božati, sovražiti, osrečiti. Ker ne more biti srečen. Srečni smo različno. Danes je denimo sreča imeti službo. Večkrat in bolj si bil nesrečen, večja in globlja bo tvoja sreča. A nikar si sreče vzeti preveč. Spomnite se Ivana Cankarja, ko je dejal, kako je sreča kakor sonce; ko je najlepša, zatone. Takrat, ko ni sreče, ko ta zatone, ostaja upanje. Božično upanje je nekaj posebnega. Cerkev uči, da se je na božični dan rodil bog, njegova podoba je v jaslicah ležeči nebogljeni Jezus. Božič je torej rojstvo, začetek nečesa. Ob rojstvu je vsakomur dano vse. Ni ga, ki bi takrat uganil, v kateri zibki spi dete, ki bo jutri Angela Merkel, nemara Obama ali Cerar, Messi, Janša, Beethoven, Ronaldo, Dragić, Zahovič... Bodimo vsaj za božič enaki! Do vseh enako prijazni, ljubeči, čuteči.

Za leto 2016 pa vam želim ravno prav sreče! Ne toliko, da bo kamen spotike. Da bo po Cankarjevo zatonila. Ker je sreča kot krava, ki nekaterim obrača glavo, drugim pa rit, vam želim, da bi jo vseh dvanajst mesecev v 2016. gledali naravnost med rogove!

Deli s prijatelji